Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

V Británii zatkli českého aktivistu, blokoval silnici k ropnému terminálu

Svět

  12:14
Britská policie před dvěma týdny zatkla českého aktivistu německého původu, který blokoval vjezd k ropnému terminálu ve vesnici Kingsbury v hrabství Warwickshire. Spolu se zhruba padesátkou dalších příznivců hnutí Just Stop Oil (Zastavme ropu) požadoval zastavení nových projektů těžby ropy a plynu v Británii. Informovala o tom skupina Poslední generace, odnož hnutí Extinction Rebellion.

Aktivista Arne Springorum svým protestem porušil soudní příkaz, který demonstrace před terminálem v Kingsbury zakazuje. Po osmi dnech ve vazbě ho odsoudili k jednadvaceti dnům za mřížemi s podmíněným odkladem dva roky. Musí také zaplatit náklady v celkové výši 412 liber (přes 11 000 Kč).

Springorum je členem skupiny Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí), na začátku roku 2022 založil jeho českou odnož Poslední generace. Skupina využívá blokády silnic a další nástroje občanské neposlušnosti ke zvyšování povědomí společnosti o klimatické krizi. Aktivista uvedl, že vězení „nebylo příjemnou zkušeností, ale přesto by blokádu provedl znovu“.

„Minulý týden bylo ve věznicích po celé zemi zadržováno 56 příznivců naší kampaně. To nemá v nedávné historii Spojeného království obdoby. Letos jsme zažili nekontrolovatelné požáry, nedostatek vody a nejvyšší teploty, jaké kdy byly ve Spojeném království zaznamenány, a naše vláda přesto nadále schvaluje nové projekty těžby ropy a zemního plynu,“ uvedl mluvčí britské pobočky hnutí Just Stop Oil a vyzval britskou vládu, aby reagovala.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!