Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Svět

Rusové evidovaní u vojenských úřadů nesmí vycestovat, oznámila duma

Předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin je hlavním loajalistou ruského prezidenta Vladimira Putina. (7. dubna 2022) foto: Profimedia.cz

Rusové zaevidovaní u vojenských úřadů mají po vyhlášení mobilizace zákaz vycestovat, prohlásil ve čtvrtek předseda dolní komory ruského parlamentu, Státní dumy, Vjačeslav Volodin. Odvolal se při tom na ustanovení zákona o mobilizaci. Jeho vyjádření odporuje tomu, co dříve uvádělo ruské ministerstvo obrany.
  12:14

Na tento fakt upozornila ruská redakce BBC. Podle listu Kommersant ruské úřady dosud nedokázaly jasně informovat, zda vojáci v záloze smějí ze země odcestovat či ne.

„Podle zákona o mobilizační přípravě a mobilizaci v Ruské federaci je občanům, kteří jsou registrováni u armády, od chvíle vyhlášení mobilizace zakázáno opouštět bydliště bez povolení vojenských úřadů. Tak stanoví zákon, kterým jsou povinni řídit se všichni, kdo podléhají vojenské povinnosti,“ uvedl Volodin podle ruské agentury TASS v souvislosti s „častými dotazy na odjezdy občanů zaevidovaných u armády za hranice naší země“.

Částečnou mobilizaci vyhlásil prezident Vladimir Putin 21. září, provází ji zprávy o chaosu, zmatcích a přehmatech úřadů. V obavě před povoláním do války, kterou Rusko vede proti Ukrajině, se snaží odcestovat do ciziny desetitisíce Rusů. Většině se daří překročit hranice, ale ti, na jejichž jména již byly vypsány povolávací rozkazy, dostávají doklad, že nesmějí odjet, připomněla BBC. Dodala, že Volodin nedávno navrhoval předat auta opuštěná na hranicích „rodinám těch chlapců, kteří odjeli bojovat“.

V médiích se dříve objevila informace, že muži, jimž dosud nebyl doručen povolávací rozkaz, smějí z Ruska odcestovat. Ministerstvo obrany také prohlašovalo, že se cestování Rusů nechystá omezit. Kreml se podle portálu Meduza chystal uzavřít hranice, ale od této myšlenky odstoupil, aby nevyvolal nové protesty v zemi.

Právníci oslovení BBC si nebyli jisti, zda zákon za částečné mobilizace zakazuje mužům odjet do ciziny: jedni soudí, že zákon zakazuje odcestovat bez povolení vojenských úřadů, jiní se domnívají, že je rozdíl mezi odjezdem z místa bydliště a odjezdem z Ruska. A jiný zákon stanoví, že vycestovat mají zakázáno občané, kteří byli povoláni do armády.

Mezitím se na u ruských hraničních přechodů s Gruzií a Finskem objevila provizorní mobilizační střediska, podobné vznikne také u hranic s Kazachstánem, uvedl list Kommersant. Na hraniční přechod Verchnyj Lars s Gruzií byl vyslán i obrněný transportér, aby zabránil případnému pokusu povolávaných do armády prodrat se do sousední země.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...