Putin prohlásil čtyři ukrajinské oblasti za ruské, Západ anexi odmítá

foto Moskvou jmenovaní šéfové čtyř regionů Ukrajiny po připojení k Rusku 30. září 2022. Zleva šéf Chersonské oblasti Vladimir Saldo, šéf Záporožské oblasti Jevgenij Balickij, ruský prezident Vladimir Putin (uprostřed), vůdce Doněcké lidové republiky Denis Pušilin a vůdce Luhanské lidové republiky Leonid Pasečnik.

Moskva/Kyjev - Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal smlouvy o připojení čtyř Moskvou okupovaných ukrajinských regionů k Ruské federaci. Šéf Kremlu prohlásil, že Rusko bude anektovaná území hájit "všemi dostupnými prostředky". Představitel jaderné mocnosti zároveň vybídl Kyjev k jednání, zdůraznil ovšem, že anektovaných území se Moskva nevzdá. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj krátce poté sdělil, že Kyjev nebude s Ruskem jednat, dokud bude v jeho čele Putin. Zároveň oznámil, že Ukrajina podává žádost o urychlené přijetí do NATO. Západní představitelé anexi označili za nelegální a odsoudili ji, Spojené státy uvalily nové sankce na více než 1000 ruských firem a lidí.

Projev, jenž předcházel podpisu smluv o připojení ukrajinských oblastí k Rusku, Putin věnoval především kritice Západu, který podle něj z chamtivosti vede hybridní válku proti Ruské federaci. Rusové se ale odmítají podřídit hegemonii Spojených států a západním "falešným pravidlům", prohlásil šéf Kremlu. Prezident, na jeho rozkaz ruská vojska vpadla na konci února na Ukrajinu, obvinil "kolektivní Západ", že krize vznikla jeho vinou, v důsledku jeho politiky, vedené roky před ruskou invazí. Na Západě jsou podle ruského vůdce odmítány tradiční hodnoty, zavrhován člověk a vzýván satanismus.

"Lidé svoji volbu udělali, jednoznačně si vybrali," prohlásil Putin v narážce na výsledky hlasování v mezinárodně neuznané Doněcké lidové republice (DNR) a Luhanské lidové republice (LNR) a rovněž v Chersonské oblasti a Záporožské oblasti, které tamní okupační úřady označovaly jako referenda. "Je to vůle milionů lidí," pronesl ruský prezidentruský vůdce a odvolával se na právo na sebeurčení zakotvené v Chartě OSN i na ruské dějiny, výsledky válek a bitev.

Ihned po projevu Putin podepsal smlouvy o připojení těchto ukrajinských regionů k Rusku. Spolu s ním tak při ceremoniálu v Kremlu učinili zástupci Ruskem okupovaných a ovládaných oblastí. Dokumenty nyní dostane k posouzení ruský ústavní soud a poté mají smlouvy potvrdit obě komory ruského parlamentu, které se chystají učinit tento krok příští týden. Není pochyb, že ratifikace ve Státní dumě a Radě federace bude čistě formální, poznamenala stanice BBC. Poslední fází procedury bude podpis příslušného zákona Putinem.

Ceremoniál se konal tři dny po ukončení narychlo zorganizovaného hlasování na východě a jihu Ukrajiny. Plebiscity opakovaně provázely zprávy o nucené účasti voličů a dalších volebních podvodech. Po ukončení hlasování proruští činitelé prohlásili, že většina lidí se vyslovila pro sjednocení s Ruskou federací.

"Území celé naší země bude osvobozeno od tohoto nepřítele - nejen nepřítele Ukrajiny, ale také samotného života, lidskosti, práva a pravdy," uvedl po dnešní moskevské ceremonii Zelenskyj. Zároveň oznámil, že Ukrajina žádá o urychlený vstup do Severoatlantické aliance. "De facto jsme už prokázali kompatibilitu s aliančními normami. Pro Ukrajinu jsou reálné - reálné na bojišti a ve všech aspektech naší interakce," napsal Zelenskyj na platformě telegram.

Ukrajinský prezident ve čtvrtek varoval, že Ukrajina zareaguje "velmi tvrdě" na pokus Ruska anektovat další části jejího území, a na dnešek svolal mimořádné zasedání ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany. "Byla projednána opatření, která je třeba přijmout k zajištění kolektivní bezpečnosti euroatlantického prostoru a Ukrajiny," stálo po jejím zasedání na oficiálním prezidentově webu. Mezi tato opatření by podle Kyjeva mělo patřit i zavedení strategie jaderného odstrašení proti Rusku ze strany ukrajinských spojenců.

Ti dnes anexi odsoudili a odmítají ji uznat. Evropská rada ji ve společném prohlášení označila za nelegální; tento krok podle unijních představitelů porušuje právo Ukrajiny na nezávislost a suverenitu a Rusko jím ohrožuje globální bezpečnost. "Nelegální anexe vyhlášená Putinem nic nezmění. Všechna území nelegálně okupovaná ruskými útočníky jsou a vždy budou ukrajinskou zemí," napsala na twitteru předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Ruský pokus o zábor ukrajinského území odsoudila i řada evropských politiků jednotlivě. Německo podle svých vrcholných představitelů považuje anexi za protiprávní krok a slibuje, že ji nikdy neuzná. "Česká republika neuznává referenda o připojení čtyř ukrajinských oblastí k Rusku. Anektování těchto území ze strany Ruska je nepřijatelné a nelegitimní," uvedl na twitteru český premiér Petr Fiala. Prezident Miloš Zeman odsoudil ruskou agresi proti Ukrajině a ruskou krádež ukrajinského území; anexe podle něj nesmí být a nebude uznána, uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

USA zareagovaly novými protiruskými postihy: na sankčním seznamu čítajícím přes tisíc ruských firem a osob jsou podle agentury Reuters dva šéfové ruské centrální banky, lidé blízcí národní bezpečnostní radě, rodina ruského premiéra Michaila Mišustina a 278 ruských zákonodárců. Americký prezident Joe Biden vyzval mezinárodní společenství, aby odmítlo ruské nelegální snahy o anexi. Japonsko další sankce zvažuje.

Moskva už v roce 2014 anektovala ukrajinský poloostrov Krym. Území, kterých se vojensky zmocnila po své únorové invazi do sousední země představují zhruba 15 procent rozlohy Ukrajiny. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov ještě před dnešním ceremoniálem uvedl, že Moskva bude považovat útok na ukrajinské území za agresi vůči Rusku samotnému. Čtyři ukrajinské územní celky se podle něj stanou neoddělitelnou součástí Ruska.

Na východě Ukrajiny mezitím ukrajinští obránci dále bojují proti invazním jednotkám. V Lymanu se vedou těžké boje, připustil dnes poradce ministra vnitra DNR Vitalij Kiseljov. Proruští separatisté sice tvrdí, že ruská posádka ve městě není odříznuta, ale ukrajinská média s odvoláním na armádní velení hlásí, že ruské uskupení uvázlo v obklíčení, respektive ukrajinská vojska kontrolují všechny ústupové cesty z města. Lyman je poměrně malé město, ale strategicky důležité pro obě strany, upozornila BBC.

Ukrajinské úřady dopoledne informovaly o raketovém útoku na civilní humanitární konvoj u jihoukrajinského města Záporoží, při kterém podle nich zahynulo nejméně 25 lidí a desítky dalších byly zraněny. Útočili podle nich Rusové, okupační správa viní z útoku Kyjev.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.04.2024 ČTK

Reklama

6°C

Dnes je pátek 19. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 3°C

Celá předpověď