Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Česká armáda dostane 2,7 miliardy korun od USA. Půjdou na modernizaci. Je to uznání, míní Černochová

Aktualizováno -
29. září 2022
13:13
Autor: ČTK - 
29. září 2022
12:58

Česká republika dostane od USA podporu 106 milionů dolarů (zhruba 2,7 miliardy Kč) na modernizaci armády, částečnou kompenzaci dodávek na Ukrajinu, která čelí ruskému útoku, a kybernetickou ochranu. Schválil to americký Kongres. ČTK to dnes sdělilo české ministerstvo obrany a americké velvyslanectví v Praze.

Sto milionů dolarů půjde z amerického programu Zahraničního vojenského financování jako součást Kongresem schváleného druhého balíčku pomoci Ukrajině. Šest milionů dolarů z Fondu pro čelení ruskému vlivu podpoří vybudování týmů kybernetické ochrany, které vzniknou v české armádě, uvedlo ministerstvo.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) americká finanční pomoc dokazuje, že klíčoví spojenci ČR vědí o české podpoře Ukrajině a oceňují ji. „I díky těmto prostředkům budeme schopni ještě lépe a rychleji nahradit vojenský materiál, který jsme darovali našim ukrajinským přátelům a zrychlit postupnou modernizaci armády,“ dodal.

Podobně se vyjádřila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). „Dar vnímáme právě jako výraz uznání za to, jak Česko od začátku konfliktu Ukrajině pomáhá a jak zodpovědně se stavíme k bezpečnosti své a našich spojenců,“ řekla. Peníze podle ní půjdou i na další pomoc Ukrajině. Česká republika patří mezi největší poskytovatele vojenské pomoci napadené zemi. Od začátku konfliktu před více než sedmi měsíci darovala Ukrajině vojenský materiál za víc než 3,8 miliardy korun.

„Velmi si ceníme České republiky za poskytnutí veškeré techniky a vybavení z vlastních skladů na obranu Ukrajiny,“ uvedla americká chargé d’affaires Christina Agorová. Kongres podle ní také umožnil americkému ministerstvu zahraničí poskytovat z programu Zahraničního vojenského financování půjčky na rozšíření bezpečnostní kapacity spojenců v NATO.

Takzvané nasaditelné týmy kybernetické ochrany představují software a hardware, který budou používat různé jednotky české armády. „Potřebujeme hardware a software, který si vezmeme do operací. Moderní armádní techniku musíme i moderně chránit, antivir na to nestačí,“ uvedl brigádní generál Miroslav Feix.

07:10
Dnes

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, uvedlo ruské ministerstvo obrany. Piloti se katapultovali.

06:48
Dnes

Do vzduchu ráno znovu vzlétly polské stíhačky, informuje letectvo. K hranicím se přiblížily ruské střely. V poslední době jde o několikátý odobný incident.

06:30
Dnes

 Přežití Ukrajiny v současné válce proti Rusku je důležité jak pro Evropu, tak pro Spojené státy, uvedl dnes bývalý americký prezident a republikánský kandidát do listopadových prezidentských voleb Donald Trump. V příspěvku na exprezidentově sociální síti Truth Social je podle agentury Reuters znatelný určitý posun v jeho dosavadním postoji, a to za situace, kdy má o víkendu americká Sněmovna reprezentantů hlasovat o miliardovém balíčku pomoci Ukrajině.

"Proč Evropa nemůže narovnat nebo dorovnat peníze poskytnuté USA, aby pomohla zoufalé zemi v nouzi?" napsal Trump."Jak se všichni shodují, ukrajinské přežití a síla by měly být pro Evropu mnohem důležitější než pro nás, ale je to důležité i pro nás! Pohni sebou, Evropo," uvedl exprezident.

Zobrazit celý online

Spojené státy počátkem září oznámily, že Washington hodlá poskytnout Ukrajině a 18 dalším zemím dohromady dvě miliardy dolarů ve formě půjček a dotací na nákup amerických zbraní. Jedna miliarda má podle agentury AP připadnout Ukrajině a zbytek dalším státům.

Peníze by Česko mohlo získat také od Evropské unie. Z jejích fondů by mohlo dostat proplaceno až 80 procent vojenské pomoci, kterou poslalo na Ukrajinu, uvedla Černochová v polovině září. Jakou konkrétní pomoc Česko Ukrajině poskytlo, nechce ministerstvo z bezpečnostních důvodů komentovat. Podle neoficiálních informací a podle zpráv z fronty šlo o tanky, vrtulníky nebo raketomety.

 

Video  Ve Vlkoši na Hodonínsku vznikla v Military muzeu expozice novodobých misí Armády ČR.  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 29. září 2022 18:02 )

Tenhle "dar" nás nejspíš přijde hodně draho, že, Černochová ??

gogo56 ( 29. září 2022 15:37 )

to je další rýpání do vosího hnízda ! tady je evidentní že je to válka USA kde
"naše vláda "nás zatahuje do válečného konfliktu což je trestné a měla být už na Mírově, nikdo jiný do toho nešel jen ten náš pětimagor !!

Matos7 ( 29. září 2022 15:15 )

Máte na mysli tu ošklivou ministryni války?

Zobrazit celou diskusi