Kdy podat vakcínu

Aby byl organismus připraven na setkání s novými mutacemi chřipkových virů, je nutné očkovací látku podávat opakovaně a každoročně. „Ideální doba pro očkování je před začátkem chřipkové sezony, tzn. od října do prosince. U seniorů se pak doporučuje z důvodu rychlejšího poklesu protilátek a tzv. vyvanutí imunity začít s očkováním spíše až v druhé polovině října,“ říká MUDr. Jan Kynčl, vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu.

MUDr. Jan Kynčl
Autor: archiv Blesku

Nejohroženější skupiny

• osoby starší 65 let (mají až 400x vyšší riziko vzniku bakteriálních komplikací)

• lidé dlouhodobě pobývající ve zdravotnických či sociálních zařízeních

• diabetici

• dospělí i děti s vážným chronickým onemocněním srdce a cév, dýchacího systému, ledvin nebo jater

• pacienti po odstranění sleziny a po transplantaci krvetvorných buněk

• osoby s vrozenou nebo získanou poruchou imunitního systému.

Komu hradí pojišťovna?

Podobně jako covid může mít i chřipka u seniorů a chronicky nemocných těžký průběh a způsobit komplikace, které mohou být fatální. I proto je rizikovým skupinám každoroční přeočkování proti chřipce nejen doporučováno, ale zároveň i hrazeno pojišťovnami. „Přestože značná část lidí z rizikových skupin byla již očkována proti covidu-19, je třeba připomenout, že tato vakcína proti chřipce nechrání,“ varuje MUDr. Kynčl.

Osoby v riziku

„Očkování doporučujeme i těm, kteří jsou vystaveni zvýšenému riziku infekce v zaměstnání nebo ji mohou na ohrožené skupiny přenést. Tedy zdravotníkům, pečovatelům, pracovníkům v sociálních službách, školství či státní správě,“ uvádí praktický lékař MUDr. Michal Holásek.

Novinka: Bez »žihadla«

I děti se mohou dát očkovat proti chřipce a vůbec se při tom nemusí bát jehly. Letošní novinkou je aplikace vakcíny přímo na povrch nosní sliznice. Jednoduchým stiskem aplikátoru se účinná látka vpraví do obou nosních dírek. Vakcína bude k dispozici od 1. října a veškeré informace k ní vám podá váš pediatr. 

 

Video
Video se připravuje ...

Rýma: Jak se jí co nejrychleji zbavit? Videohub