Hlavní obsah

Červená prchajícím Rusům. Finsko od půlnoci uzavře hranice

Foto: Profimedia.cz

Příslušník pohraniční stráže kontroluje vozidla vjíždějící do Finska na hranicích s Ruskou federací.

Reklama

Finsko od půlnoci uzavírá hranice pro ruské turisty. Na čtvrteční tiskové konferenci to oznámil finský ministr zahraničí Pekka Haavisto.

Článek

Hranice bude uzavřena od půlnoci místního času, tedy čtvrtečních 23:00 SELČ. „Rozhodnutí má v zásadě za cíl zcela zabránit ruskému turismu do Finska a rovněž souvisejícímu tranzitu přes Finsko,“ uvedl šéf finské diplomacie.

Finská vláda své rozhodnutí zdůvodnila tím, že pokračující příjezdy ruských turistů do Finska ohrožují mezinárodní vztahy této severské země. Ještě před vydáním rozhodnutí kabinet o tomto kroku debatoval mimo jiné i s ukrajinským vedením.

Bezpečnostní obavy související s ruskou válkou na Ukrajině, mezinárodně neuznaná referenda ve čtyřech ukrajinských regionech částečně okupovaných ruskými silami i nedávné poškození plynovodů Nord Stream, to vše Finy vedlo k vydání dnešního rozhodnutí, dodal Pekka Haavisto.

Ruští občané stále mohou do Finska vstoupit z rodinných důvodů, kvůli práci či kvůli studiu. Také ruští političtí disidenti se mohou do země dostat z humanitárních důvodů.

Mohlo by vás zajímat

Rusové ve velkém prchají ze země s povolávacími rozkazy v patách. Někteří na hranicích narážejí na problémy, Seznam Zprávy mluvily s jedním z těch, kterým se utéct povedlo.

Finové zákaz vstupu lidem z Ruska zvažovali už dříve. Šéfka finské vlády Sanna Marinová se pro výrazné omezení přeshraničního provozu na rusko-finské hranici vyslovila minulý týden, když se zintenzivnil proud ruských občanů do této severské země kvůli nařízené částečné mobilizaci v Rusku.

Finské pozemní hraniční přechody jsou pro lidi z Ruska jedněmi z mála vstupních bodů do Evropské unie. Mnoho evropských zemí včetně České republiky totiž kvůli invazi ruských vojsk na Ukrajinu prakticky uzavřelo před občany Ruské federace své fyzické hranice i vzdušný prostor.

Reklama

Doporučované