Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Německo bude regulovat ceny plynu, vyčlení 200 miliard eur

Německý kancléř Olaf Scholz (na obrazovce), ministr pro hospodářství Robert Habeck a ministr financí Christian Lindner (29. září 2022) foto: Reuters

Německá vláda zasáhne do cen elektřiny i plynu. Na regulaci cen energií vyčlení až 200 miliard eur (v přepočtu 4,9 bilionu korun). Vláda také zruší plánovaný poplatek za obstarání plynu, kterým měl původně odběratelům tuto energetickou surovinu zdražit o 2,4 centu za kilowatthodinu (kWh).
  14:54aktualizováno  15:01

„Ceny musejí klesnout,“ řekl Scholz, který se ke společnému tiskovému vystoupení s ministry financí a hospodářství Christianem Lindnerem a Robertem Habeckem připojil kvůli nákaze koronavirem digitálně.

Vláda nyní podle Scholze přichází s takzvaným obranným deštníkem, aby ochránila obyvatele a také podniky ohrožené vysokými cenami energií.

Finanční podporu opatřením včetně cenových brzd na elektrickou energii a plyn poskytne hospodářský a stabilizační fond, který bude financován půjčkami. Podle kancléře to pomůže všem potřebným v letošním roce a také v nadcházejících dvou letech.

Scholz rovněž oznámil, že díky novému opatření nebude potřeba poplatek za obstarání plynu, který se vláda rozhodla zrušit. Zmíněný poplatek by odběratelům zdražil tuto energetickou surovinu o 2,4 centu za kilowatthodinu (kWh), což by u domácností činilo ročně i stovky eur (tisíce korun).

Habeck původně poplatek hájil jako nezbytný kvůli záchraně dodavatelů plynu, v posledních dnech ale hovořil o jeho nahrazení novým mechanismem.

„Německo je v energetické válce,“ řekl Lindner. Veřejnost ale ujistil, že Německo je hospodářsky dostatečně silné, aby problémy překonalo.

Scholz na úvod projevu řekl, že po poškození podmořských plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2 je jasné, že z Ruska v dohledné době žádný plyn nepřijde. „Německo je ale dobře připraveno,“ řekl. Země podle něj buduje terminály na zkapalněný zemní plyn (LNG) a zásobníky plynu jsou naplněny z více než 90 procent.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!