Putin: Západ se snaží v postsovětském prostoru vyvolat další konflikty

foto Ruský prezident Vladimír Putin během konference hlav bezpečnosti a zpravodajských služeb Společenství nezávislých stávů v Moskvě 29. září 2022.

Moskva - Západ se snaží vyvolat na území Společenství nezávislých států (SNS) další konflikty, které by se přidaly k tomu na Ukrajině, prohlásil dnes podle agentury TASS ruský prezident Vladimir Putin. Na virtuální schůzce se šéfy rozvědek zemí SNS, mezi něž patří devět postsovětských států, také označil válku na Ukrajině za výsledek rozpadu Sovětského svazu.

"Víme, že na Západě se už připravují scénáře, jak vyvolat nové konflikty na území SNS," sdělil Putin. Dodal, že "geopolitičtí protivníci" Ruska jsou připraveni "rozpoutat krvavou válku" v jakékoli zemi.

"Stačí se podívat na to, co se nyní děje mezi Ruskem a Ukrajinou a na hranicích některých dalších států SNS. Všechno to je samozřejmě výsledek rozpadu Sovětského svazu," řekl také šéf Kremlu.

Rusko v únoru zahájilo invazi na Ukrajinu, kde od té doby padly už tisíce vojáků a zemřely tisíce civilistů. Ruská agrese zdecimovala ukrajinská města a vážně poškodila ukrajinskou infrastrukturu. Putin ale invazi vysvětluje jako vynucenou reakci na nebezpečí, které pro Rusko údajně představovala "Západem ovládaná" Ukrajina.

SNS vzniklo v roce 1991 jako volný svazek postsovětských států. Vedle Ruska k němu patří Arménie, Ázerbájdžán, Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán, Moldavsko, Tádžikistán a Uzbekistán. Ukrajina přístupovou smlouvu nikdy neratifikovala.

Putin uznal, že během mobilizace došlo k chybám. Vyzval k jejich nápravě

Putin označil poškození plynovodů Nord Stream za "mezinárodní terorismus"

Poškození plynovodů Nord Stream je "aktem mezinárodního terorismu", uvedl dnes podle prohlášení Kremlu ruský prezident Vladimir Putin v telefonátu se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem. Turecký prezident na šéfa Kremlu naléhal, aby podnikl kroky ke snížení napětí ohledně Ukrajiny, píše agentura Reuters.

"Rusko tuto záležitost předkládá k naléhavému projednání v Radě bezpečnosti OSN," píše se v prohlášení Kremlu ohledně poškození plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2. Tento týden se objevily zprávy o nových problémech s plynovody vedoucími z Ruska do Německa - dánské a švédské úřady informovaly o únicích z plynovodů. Podle Evropské unie i politiků z jednotlivých evropských zemí stojí za jejich poškozením úmyslné útoky.

Rusko už dříve odmítlo, že by bylo za škody zodpovědné. Kreml označil za "absurdní" obvinění Ukrajiny, že Moskva ničí svou infrastrukturu, aby prohloubila energetickou krizi v Evropě a vyvolala na Západě před zimou paniku, napsala agentura DPA.

Putin dále Erdoganovi řekl, že je třeba realizovat istanbulskou úmluvu o vývozu obilí z ukrajinských černomořských přístavů jako celek - tedy, že je třeba odstranit překážky pro dodávky potravin a hnojiv na světové trhy z Ruska, vyplývá z prohlášení Kremlu.

Erdogan v tomto ohledu vyzval ruského vůdce, aby dohodu o vývozu obilí prodloužil. Úmluva dojednaná mezi OSN, Tureckem, Ukrajinou a Ruskem vyprší podle Reuters v listopadu a může být prodloužena, pokud její signatáři budou souhlasit.

Turecký prezident podle prohlášení své kanceláře rovněž zmínil plány Moskvy na anexi ukrajinských regionů, s čímž Ankara nesouhlasí. Požádal Putina, aby dal šanci mírovým jednáním.

Kreml plánuje na páteční ceremonii připojit k Rusku mezinárodně neuznávanou Doněckou a Luhanskou lidovou republiku (DNR a LNR) na východě Ukrajiny a také Chersonskou a Záporožskou oblast, jejichž části ruské invazní síly okupují. Tamní Moskvou dosazené úřady narychlo uspořádaly hlasování o připojení k Rusku, která Západ a Kyjev označuje za zfalšovaná a odmítá uznat i Ruskou anexi ukrajinských území.

Turecko udržuje blízké vztahy s Moskvou i s Kyjevem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 24.04.2024 ČTK

Reklama