Inflace na dvou procentech a klesající úroky. Expert nastínil, jak to bude s hypotékami

Bankéř a bývalý člen rady ČNB Vojtěch Benda

Co na to vaše peněženka 29.9.2022

Pokud bychom úrokové sazby České národní banky (ČNB) nezvyšovali, mohla by nyní inflace dosahovat hodnot nad 30 procent. V pořadu Co na to vaše peněženka to uvedl bývalý centrální bankéř Vojtěch Benda. Zároveň představil výhled české ekonomiky, který je pro mnohé příznivý.

„Existuje špatná měnová politika – nic nedělat. Kdybychom dříve úrokové sazby nezvyšovali, tak bychom měli vážné problémy. Nedokážu si představit, kam by se inflace vyšplhala, zřejmě na více než 30 procent. Dobrá měnová politika je pak dvojí,“ popisoval situaci Benda.

První varianta je razantní. „A to poměrně rychle zvýšit úrokové sazby. Je to sice bolestivý způsob, ale zkrátil by adaptaci na inflaci,“ vysvětlil expert. Druhá varianta je méně invazní. „Přistoupili bychom na situaci s ohledem na to, aby to ekonomiku bolelo méně. Může se však stát, že by se s touto variantou dosahovalo vytyčeného inflačního cíle pomaleji,“ pokračoval.

Tyto varianty následně přirovnal k priessnitzu a obkladu na čelo. „Priessnitz je sice prvních 30 minut nepříjemný, ale mnohem efektivnější,“ doplnil. ČNB na svém posledním měnověpolitickém zasedání ke zvyšování úrokových sazeb znovu nepřistoupila, zlevnění hypoték však Benda neočekává. „ČNB úrokové sazby zvedala z toho důvodu, aby zchladila hypoteční trh. Jde o nastavení parametrů pro poskytnutí hypotéky. Je to vlastně ochrana dlužníka před ním samých,“ vysvětlil.

Banky proto myslí na to, aby klienti zvládali hypotéku platit a zároveň měli finanční rezervu. „Když si klient nemůže hypotéku při osmi procentech dovolit – což posoudí sama banka – tak mu jí právě banka ani nedá. Je to ku prospěchu jak bankovního systému, tak klientů,“ dodal. Mnohé však zajímá, zda si mají v současné chvíli půjčky na bydlení brát.

Úrokové sazby klesnou do tří let

„Jestli má daný člověk těhotnou ženu a musí se někam nastěhovat, tak bych si hypotéku vzal i s vyšší úrokovou sazbou – ale na kratší fixaci. Věřím prognóze ČNB, kdy se inflace sníží a úroky půjdou dolů. Nedokážu si představit, že bychom tyto sazby udržovali déle než tři roky,“ dodal s tím, že pokud se inflaci podaří například během následujícího roku snížit, tak budou podmínky pro získání hypotéky výhodnější – a to v delší fixaci.

Právě vývoj inflace se neustále mění. Podle Bendy mohou její výši – i v návaznosti na ceny energií – ovlivnit i poškozené plynovody Nord Stream. „Bohužel, do konce roku je stále reálná vyhlídka 20 procent. Zároveň však máme vlivy, které ji budou tlačit dolu, jako příspěvky,“ uvedl. Následně predikoval, kdy bychom se mohli dostat na dvouprocentní růst spotřebitelských cen, což je inflační cíl centrální banky.

„Kdybych seděl v bankovní radě, tak bych řekl, že možná ke konci příštího roku, nebo toho přespříštího, bychom mohli být na dvou procentech. Nyní však nemůžu mluvit za způsob rozhodování současné bankovní rady, která zohlední ekonomicky růst,“ sdělil. Dodal, že právě ČNB prodloužila horizont, kdy by Česko mělo dojít k „happy endu“.

„Chtěli být za rok a půl na cíli. Přidali však další epizodu. Konec je delší: bude to méně náročné pro ekonomiku, sazby nepůjdou tak vysoko nahoru. Nevím, jak moc si ČNB udrží důvěru lidí, že k naplnění inflačního cíle dojde. Já však věřím, že k tomu dojde. Je ale těžké říci, zda za rok a půl nebo za rok a tři čtvrtě,“ uzavřel.

Tagy: