Hlavní obsah

Ukrajinci odřízli lymanskou kapsu

– Washington/Kyjev/Moskva

Ukrajinští vojáci postupují východně od břehu řeky Oskil a ruským jednotkám v lymanské kapse hrozí porážka, uvedl ve čtvrtek washingtonský Institut pro studium války (ISW). Dobytí Lymanu by znamenalo hrozbu pro ruské jednotky v západní části okupované Luhanské oblasti.

Foto: ISW, Novinky

Situace v charkovské oblasti na Ukrajině - stav k 30. září 2022

Článek

Předseda okupanty dosazené městské správy Alexandr Petrkin přiznal, že situace je stále složitější: „29. září. Situace ve městě je obtížná. Ukrajinští radikálové pokračují v ostřelování Rudého Lymanu.“ (Rusové používají sovětský název města Rudý Lyman – pozn. red.).

Podle ISW se ukrajinským jednotkám podařilo osvobodit další vesnice v lymanském okrese. Podle posledních zpráv ze čtvrtka se město podařilo zcela obklíčit, když ukrajinští vojáci prorazili ruskou obrannou linii u Stavek ležících deset kilometrů severně od Lymanu a přerušili cestu do Torského-Drobyševa, který byl poslední spojnicí města s ruským zápolím. Ruské uskupení Bars-13 je podle ruského vojenského blogera používajícího pseudonym War Gonzo odříznuté. Bars-13 a 752. motostřelecký pluk 20. kombinované armády se brání v Lymanu a Drobyševu.

I další ruští vojenští blogeři už od středy varují, že „ruské jednotky mohou čelit ve městě okamžité porážce“, jestliže nedorazí posily. Ukrajinci útočí na Lyman ze tří stran a už přerušili hlavní zásobovací cestu ze Svatového.

Podle ukrajinského generálního štábu byly do oblasti vyslány tankové jednotky s nově mobilizovanými vojáky, kteří neprodělali výcvik. Údajně měli nehodu už na cestě.

ISW upozornil, že porážka v Lymanu by zkomplikovala Rusům situaci: „Pád lymanské kapsy by zřejmě měl důsledky pro ruská uskupení na severu Doněcké a západu Luhanské oblasti a možná by umožnil ukrajinským vojákům ohrožovat ruské pozice na západní hranici Luhanské oblasti a v oblasti mezi Severodoněckem a Lysyčanskem.“

Rusové čelí u Lymanu kolapsu, tvrdí američtí analytici

Válka na Ukrajině

V pátek se ukrajinský generální štáb k situaci v Lymanu nevyjádřil, uvedl pouze, že se podařilo odrazit ruské protiútoky u Bachmutu, Zajceva, Nju-jorku nebo Pervomajského u Doněcku. Zmínil také, že po celé délce fronty Rusové vedou dělostřeleckou palbu. Raketou byla zasažena televizní věž v osvobozeném Izjumu.

Rusové obsadili Lyman po těžkých bojích v květnu.

Ukrajinci pronikají do Doněcké oblasti. Útočí na Lyman, který od května ovládají Rusové

Zahraniční

Ukrajinským silám se také podařilo zabezpečit město Kupjansk na řece Oskil, jehož průmyslová část se železniční křižovatkou se nachází na levém břehu řeky. Agentura AFP uvedla, že ruští vojáci, kteří drželi poslední pozice ve městě, byli vytlačeni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám