Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Stovky firem místo 12. Kontroloři získají širší pravomoci, rozhodli poslanci

ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Profimedia.cz

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže získá nové pravomoci. Bude moci kontrolovat nekalé praktiky u zhruba 800 potravinářských, zemědělských a obchodních firem, které jsou zapojeny do prodeje potravin. Doposud jich mohl kontrolovat zhruba 12 největších s pětimiliardovým obratem. Novinku v pátek schválili ve finálním čtení poslanci. S předlohou nesouhlasí Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR kvůli schváleným pozměňovacím návrhům.
  13:05

Sníží se nově strop obratu u firem, které spadnou pod hledáček úřadu na 51 milionů korun. „Pokud odběratel vůči svým dodavatelům použije některou z nezákonných praktik, hrozí mu pokuta až 10 milionů korun, nebo do výše 10 procent z jeho čistého obratu,“ informovalo ministerstvo zemědělství.

Podle lidoveckého poslance Karla Smetany pak novela nově přesně vyjmenovává problematické praktiky jako je když odběratel chce peníze nebo zboží za reklamní akci, na které se dříve s dodavatelem nedohodli; když zruší smlouvu o nákupu zboží podléhajícího rychlé zkáze 30 dní před samotným odběrem nebo když bude vymáhat náklady spojené s prošetřením stížnosti spotřebitele, aniž by se dodavatel čímkoliv provinil.

Potravinářská komora ČR tyto novinky vítá. „Současně bychom přivítali, kdyby se po roce či dvou fungování zákona znovu otevřela diskuse, ve které bychom zhodnotili fungování zákona v praxi a případně navrhli úpravu stávajících nekalých praktik či navrhli další. Zároveň ale podporujeme otevření zákona o cenách, který by měl řešit prodej za podnákladové a podnákupní ceny,“ řekla iDNES.cz prezidentka komory Dana Večeřová.

Zákon by teď také neměl řešit pouze vztahy mezi největšími obchodními řetězci a jejich dodavateli, ale měl by ochránit také dodavatele do zpracovatelských firem.

Podle poslaneckého pozměňovacího návrhu poslanců Smetany Josefa Kotta (ANO) bude mít významnou tržní sílu i takový odběratel, jehož roční obrat v tuzemsku přesáhne pět miliard korun.

Novela se v principu líbí i Agrární komoře ČR, její prezident Jan Doležal ji ale považuje za nouzové řešení, protože ji stát jako částečně evropskou transpozici měl dát do české legislativy už před rokem. Podobně jako potravinářům mu v ní chybí řešení problematiky odběru zboží za podnákladové nebo podnákupní ceny.

Větší administrativní zátěž?

Významnou tržní sílu bude mít i odběratel s obratem do pěti miliard, pokud je ovládanou osobou a pokud jeho obrat společně s obratem ovládající osoby přesáhne pět miliard. Významnou tržní sílu bude mít i nákupní aliance, pokud společný obrat jejích členů v tuzemsku překročí pět miliard korun.

„Naopak považujeme za nešťastné, že rozšířením definice významné tržní síly dojde k významnému nárůstu počtu subjektů včetně řady menších zemědělských prvovýrobců a zpracovatelů potravin, na něž se novela bude vztahovat. Podstatně se tak zvýší administrativní zátěž těchto subjektů, neboť budou muset plnit celou řadu nových povinností,“ doplnil prezident Doležal. V budoucnosti podle něj může jít i o tisíce firem.

Se změnou nesouhlasí Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR. Podle něj ministr zemědělství Nekula nakonec prakticky pomohl podporou pozměňovacích návrhů Agrofertu. „Pozměňovací návrhy znamenají, že Agrofert bude vyjmout z byrokratické regulace zákona o významné tržní síle, takže odběratelé budou motivováni k tomu, aby jednoduše obchodovali s ním místo toho, aby uzavírali složité smlouvy s menšími dodavateli,“ namítá prezident svazu Tomáš Prouza.

Podle něj tím vláda skupině přihrává stovky milionů korun. Svaz dále mimo jiné nesouhlasí s návrhy, že odběratel by měl povinnost poskytnout za slevu přiměřené protiplnění.

„Jedná se o praxí opakovaně prověřený nesmysl. Sleva je sleva a žádný nárok na protiplnění nevzniká. Až si budete kupovat auto a vyjednáte si slevu, budete souhlasit s požadavkem prodejce, že budete jako protihodnotu za slevu měsíc mýt podlahu v autosalonu?,“ dodala organizace.

Ze zákona podle vládního návrhu zmizí dosavadní ustanovení, které definuje významnou tržní sílu. Podle nynějšího znění zákona je to takové postavení odběratele, v jehož důsledku si odběratel může vynutit bez spravedlivého důvodu výhodu vůči dodavatelům v souvislosti s nákupem potravin nebo přijímáním nebo poskytováním služeb s nákupem nebo prodejem potravin souvisejících.

Opoziční poslanci hlavně z hnutí ANO měli původně k vládnímu návrhu značné výhrady. Pochybovali, že novela zákon zlepší, a naopak vyjadřovali obavy z toho, že postavení dodavatelů zhorší.

Změny v novele zákona o významné tržní síle ještě bude posuzovat Senát, pro případné schválení je pak bude také muset podepsat prezident.

Autoři: ,