Seriál Andor přišel tak trochu nenápadně. Trailery vypadaly slibně, obsazení a štáb rovněž, zasazení do světa Hvězdných válek vždy vzbudí pozornost, ale postavit seriál na vedlejší postavě z „vedlejšího“ filmu? To přece jen neznělo zdaleka tak lákavě, jako když v květnu s fanfárami přišel seriálový Obi-Wan Kenobi.

Ovšem zatímco ten zanechal dojem rozpačitý, Andor budí oprávněné nadšení. Premiéru měl na stanici Disney+ 21. září hned třemi epizodami, což byl prozíravý tah: zatímco první dvě jsou rozvážným, byť zajímavým rozjezdem, třetí naplno ukazuje všechny přednosti dvanáctidílného seriálu o špehovi z řad povstalců bojujících proti galaktickému Impériu.

Zasazen je časově před původní trilogii Hvězdných válek a před film Rogue One, který přímo předcházel čtvrté epizodě a představil titulní postavu Cassiana Andora.

Už film ukázal, že Andor je pozoruhodným hrdinou: není čistým klaďasem, ale spíše mužem, pro něhož účel světí prostředky. Seriál ho vyobrazuje podobně, když Andor zavraždí dva bezpečnostní důstojníky a odstartuje řetězec událostí, které ho přivedou mezi rebely.

Zápletka není na pohled nijak strhující, ale její zpracování je fenomenální. Andor si jako první velké dílo s nálepkou Hvězdných válek troufá dělat věci jinak. Nejblíže mu v tomto ohledu byla osmá filmová epizoda Poslední z Jediů, v níž režisér Rian Johnson odvážně rozbořil klišovitou strukturu, s níž v sedmém díle opakoval nejstarší epizodu Nová naděje režisér J. J. Abrams.

Andor je světelné roky vzdálený uhlazeným časům Staré republiky a nablýskaným vesmírným lodím. Místo toho vyráží na špinavé a odlehlé planety, mezi chudší vrstvy obyvatel a formující se povstání proti Impériu.

Epizody mají stopáž kolem čtyřiceti minut a netrpí na utahanost. Zároveň zbytečně nespěchají a dávají si práci s prokreslením postav i lokací. Místy seriál chytá až bladerunnerovskou kyberpunkovou náladu, jindy ve své špinavosti připomíná postapokalyptický svět Šíleného Maxe.

Především ale umně buduje napětí a neztrácí ho, naopak se stále šponuje. Zásluhu na tom má bezpochyby autor seriálu Tony Gilroy, muž podepsaný pod svižnou špionskou trilogií o Jasonu Bourneovi. Gilroy se netají tím, že není žádným zapáleným fanouškem Hvězdných válek – místy seriál skutečně působí, jako by do slavného univerza vůbec nepatřil. Spojují ho s ním kulisy, avšak náladou je Andor úplně jinde než filmy i dosavadní hrané seriály.

Pravověrné fanoušky Hvězdných válek to možná nepotěší, ale kdo si nepotrpí na schematičnost a nekonečný fanouškovský servis, ocení Andora více než Mandaloriana s Obi-Wanem. Je odvážný, překvapivý, napínavý a ukazuje svět Hvězdných válek z jiné než dokola omleté stránky stejných planet i postav. Disponuje navíc solidním hereckým obsazením: Diego Luna má v hlavní roli silné protihráče i spoluhráče v čele se Stellanem Skarsgårdem a objeví se i Forest Whitaker nebo Fiona Shaw známí z Rogue One.

Andor přišel v nabité podzimní sezoně, kdy stojí proti seriálovému Pánovi prstenů nebo Rodu draka. Rozhodně se ale nemusí bát, že by se ztratil.