Apple Watch Ultra jsou hodinky pro sváteční dobrodruhy. Nabízí toho hodně, ale brzdí je výdrž baterie

  • Vyzkoušeli jsme dosud nejvybavenější a největší hodinky od Applu
  • Hodí se pro náročné sporty i běžné použití
  • Nejnáročnější uživatele však bude stále limitovat výdrž baterie

Hodinky od Applu poslední roky vypadají prakticky stejně. Jen se zvýší výkon, občas přibude nový senzor ale jinak se toho příliš moc nemění. Nyní však na trh přišly úplně nové hodinky Apple Watch Ultra, kde se změnilo skoro všechno.

Nepřehlédnete je už na první pohled. Jsou totiž díky velikosti 49 mm výrazně větší a vyšší ,než klasické Apple Watch. Pocitově jsou i těžší, ale to je dáno hlavně velikostí. Díky titanu jsou navzdory rozměrům ale stále dost lehké. Na váhu i velikost si však velmi rychle zvyknete. To samé platí i o stříbrné barvě, která je v tomto případě jedinou variantou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hodinky jsou na ruce výrazně větší i těžší. Váha je díky titanovému tělu stále nižší, než byste čekali u jiných podobně velkých hodinek. Chválíme i keramické dýnko, které je na ruce velmi příjemné.

Ačkoliv mají hodinky podobný tvar základny, jejich tělo protáhlé více do výšky kvůli předělu pro dvoupásmovou GPS. Čelní strana je tak poprvé plochá a s výrazným a překvapivě ostrým rámečkem okolo, pod jehož úroveň je displej nepatrně zapuštěný. Velkým plusem je, že obrazovku chrání safírové sklíčko, takže ji tak snadno nepoškrábete. Vyzdvihnout zde musím také ostrý obraz, živé barvy, ale hlavně vynikající čitelnost i na přímém slunci díky rekordnímu jasu 2 000 nitů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Srovnání s 45mm Apple Watch Series 7.

Designovou změnou je výstupek na pravém boku, který chrání korunku a má v sobě integrované i zapínací tlačítko. Nutno však dodat, že při točení korunkou výstupek spíše trochu překáží. Nový je zde hloubkoměr pro potápění a na těle najdeme také výrazně větší repráček, který se bude hodit jak při volání, tak pro novou funkci sirény, která vám hlasitou signalizací může přivolat pomoc v nouzi. Ta je skutečně hlasitá a lze ji aktivovat přes zapínací tlačítko, nebo lze napárovat i na tlačítko akce.


Nejoblíbenější chytré hodinky

Apple Watch Series 9 45mm Apple Watch Series 9 45mm
nabízí 69 obchodů za ceny od 9 990 Kč
Porovnat ceny
Garmin fenix 7 PRO Sapphire Solar Garmin fenix 7 PRO Sapphire Solar
nabízí 23 obchodů za ceny od 16 159 Kč
Porovnat ceny
Xiaomi Redmi Watch 4 Xiaomi Redmi Watch 4
nabízí 60 obchodů za ceny od 2 030 Kč
Porovnat ceny
Xiaomi Watch S3 Xiaomi Watch S3
nabízí 68 obchodů za ceny od 2 719 Kč
Porovnat ceny

Další oblíbené chytré hodinky


Toto tlačítko se nachází na levé straně a díky své oranžové barvě je prakticky nepřehlédnutelné a díky drobné prohlubni jej nahmatáte i poslepu. Kromě zmíněné sirény lze namapovat například i na aktivaci svítilny, stopky či spuštění libovolné naprogramované zkratky. Samotná oranžová barva se mi na hodinkách líbí a v mém případě i ladí k bílému pásku, s jinými barvami by ale tolik ladit nemusela.

Když už jsme u pásků, ty jsou zde úplně nové, přizpůsobené ke sportovním aktivitám. Můj s alpským tahem Apple prezentoval například pro lezení a je nutno dodat, že drží extrémně pevně. Tak pevně, že se poměrně obtížně nasazuje a ještě hůře sundává, což je dobré vzít před koupí v úvahu. Použít však můžete libovolný řemínek, do hodinek dokonce pasují i ty starší z 44 nebo 45mm verzí klasických Apple Watch.

Vysoká odolnost a výrazně delší výdrž

Hodinky jsou koncipované jako odolné odolné, takže se s nimi můžete potápět do hloubky až 100 metrů a mají i armádní certifikaci odolnosti. Samozřejmostí je ochrana proti prachu (IP6X). Jako u outdoorových hodinek byla posílena také výdrž, která je nyní dvojnásobná. Udávaných 36 hodin vystačí na dva náročné dny nebo až na 3 dny úspornějšího provozu. To je sice výrazný posun, ale na několikadenní tůru do přírody s sebou stále radši uvítáte jiné outdoorové hodinky s delší výdrží.

Nejvíc ale Apple Watch Ultra potěší náročné sportovce, kteří konečně zvládnou fungovat i 12 hodin s aktivní GPS. V příštích týdnech by do nich měl dorazit i nový režim úspory baterie, který omezí některé pokročilé funkce, ale to hlavní zachová při deklarované výdrži až 60 hodin.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Apple Watch Ultra dostali vlastní specializovaný ciferník, přepracovaný kompas a funkci sirény, která vám dokáže hlasitým zvoněním přivolat pomoc.

Co se senzorů týče, najdete zde to samé jako u klasického modelu. Tedy optický snímač pro měření tepu, měření EKG, saturace kyslíku v krvi a nově je zde i měření teploty, které ženy mohou využít pro přesnější odhad termínu ovulace. Díky novému čipu hodinky dokáží automaticky přivolat pomoc při autonehodě, kde se bude hodit i Cellular konektivita.

Po stránce systému se jedná o tradiční Apple Watch, na které jste zvyklí. Apple sem přidal jenom nový ciferník s možností přepnutí do méně rušivého červeného zobrazení a některé aplikace pro potápěče a dobrodruhy. Úplně nový je i kompas, který dovolí přidat body na cestě, k nimž vás pak dokáže zpátky odnavigovat.

Celkově jsou Apple Watch Ultra specifickým zařízením. Jedná se sice o nejvybavenější hodinky od Applu, ale jejich design je předurčuje hlavně na outdoor a náročně sporty. Těm nejnáročnějším však paradoxně nemusí stačit jejich výdrž na baterii, což znamená, že hodinky budou mít poměrně úzkou cílovou skupinu. Tou budou ti, co hledají to nejlepší, čas od času si pořádně zasportují, ale jinak vedou spíše kancelářský život s elektrickou zásuvkou poblíž. Příznivá moc není ani cena hodinek 25 tisíc korun.

  • Za zapůjčení hodinek Apple Watch Ultra děkujeme obchodu iWant.
Diskuze (67) Další článek: OnePlus ladí první hodinky řady Nord. I díky AMOLED displeji vydrží až dva týdny na jedno nabití

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: Apple, , , , , , , , , , , , , , , Výdrž baterie, Apple Watch Series, Tlačítko, Dobrodruh, Nejnáročnější uživatel,