Evropa nám ukázala, kde vzít peníze. Síkela toho ale přes léto moc neudělal, míní Pospíšil

Jiří Pospíšil

360° (930)

Členské země Evropské unie se dohodly na snižování spotřeby elektřiny. Shodují se také na zdanění mimořádných zisků elektráren a dodavatelů fosilních paliv. Europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) ale zdůraznil, že záleží na tom, jak dohodu naplní česká vláda. Místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová (ANO) následně podotkla, že z komunikace ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) není jasné, jakým způsobem se bude evropská dohoda v Česku implementovat.

Země EU se dohodly na snižování spotřeby elektřiny a zdanění mimořádných zisků elektráren a dodavatelů fosilních paliv. Podle nově zvoleného zastupitele hlavního města Prahy Jiřího Pospíšila je nyní důležité, jak dohodu konkrétními opatřeními naplní česká vláda. „Dohoda je rámcová, jsou zde určité limity a bude záležet na naší právní úpravě, jak konkrétně zdaníme dodavatele a jak využijeme získanou částku,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS Pospíšil. Podle něj evropská úprava umožňuje získat peníze pro občany a firmy, kterými lze dotovat zastropování cen. „Potřebujeme 100 až 130 miliard korun,“ podotkl.

Místopředsedkyně Evropského parlamentu Charanzová zdůraznila, že jde o obecné parametry na evropské úrovni. „Nejdůležitější je, jak to dotáhne Česká republika. „Komunikace ministra Jozefa Síkely (za STAN) je chaotická a mění se v řádech dnů. Není z ní jasné, jakým způsobem se to v Česku bude implementovat,“ řekla.

Dohoda, kterou Evropská unie přijala, je přitom podle Pospíšila maximum možného. „Mohlo to přijít dříve, náznaky byly už na jaře. Je ale třeba si přiznat, že nikdo nečekal tak výrazné navýšení cen energií během srpna,“ sdělil Pospíšil. Podle Charanzové by se vláda měla rozhodnout a začít jasně komunikovat. „Co se týče pomoci občanům, je Česká republika 16. z členských států EU. Evropská pravidla jsou vodítkem, kde vzít peníze. Neznamená to ale, že za nás Brusel všechno vyřešil. Vláda by teď měla jet na plné obrátky,“ zdůraznila místopředsedkyně.

Kdy přesně bude jasno ohledně pomoci pro české občany a firmy, není zcela zřejmé. „To je otázka na pana Síkelu, také jsem nebyl spokojený, že toho v létě moc neudělal, mohlo už být jasněji. Nyní je to na české vládě. Doufám, že to bude v řádu dnů a ne týdnů,“ řekl Pospíšil s tím, že pomoc musí být masivní. „Je třeba peníze vybrat a Evropa nám říká kde,“ dodal.

Tagy: