Chceme za mama Merkel. Migranti proudí přes Česko do Německa, nocují i na pražském hlaváku

Migranti na pražském Hlavním nádraží

Okolí Hlavního nádraží v Praze je zázemím pro migranty

Zázemím pro desítky migrantů je okolí Hlavního nádraží v Praze. Čekají tam na vlak nebo jiný odvoz směrem do Německa. Převážně jsou to muži nebo celé rodiny ze Sýrie. Migranti do Česka přicházejí ze Slovenska. Na hranicích jsou proto zavedeny kontroly, při kterých již bylo zajištěno několik desítek uprchlíků a převaděčů.

Ve Vrchlického sadech se o ně starají dobrovolníci a také iniciativa Hlavák pomáhající lidem na útěku. Na Hlavním nádraží je aktuálně asi 80 uprchlíků ze Sýrie. Nejvíce je zde mužů, ale najdou se mezi nimi i celé rodiny. Nejčastěji míří do Německa.

„Jsou ztotožněni, fotografováni a jejich údaje jsou vnášeny do eurodaku – evropského systému. Potom dostávají výjezdní příkaz České republiky,“ sdělil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Poskytujeme humanitární pomoc vždy večer, aby měli možnost přežít noc venku. Dáváme jim jídlo, vodu, deku... když prší, tak pláštěnku. Zároveň jim poskytujeme základní zdravotnické ošetření a lékařskou péči,“ popsala Milada Hošková, mluvčí iniciativy Hlavák.

Podle dobrovolníka, který tráví s uprchlíky čas na hlavním nádraží, je Česká republika pouze tranzitní zemí a migranti tady nechtějí zůstávat. „Chtějí do Rakouska nebo Německa, protože tam mají kamarády, sestru, bráchu,“ popsal.

Migranti většinou posedávají na lavičkách nebo na trávě v parku. „Je mi jich líto, já jsem lidumil,“ popsal jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Jsou jiní, kterým třeba pomáhat,“ dodal další. Celý prostor a okolí Hlavního nádraží kontroluje Policie České republiky, jejíž příslušníci ve spolupráci s ostrahou Hlavního nádraží dohlíží na veřejný pořádek.

Na hranicích policie zajistila desítky migrantů

Druhým dnem také pokračují na česko-slovenské hranici kontroly zaměřené proti nelegální migraci. Policisté odhalili stovky nelegálních migrantů a několik převaděčů. Nejvíc na hraničním přechodu v Lanžhotě na Břeclavsku a také v Hodoníně.

Třicetiletého Samira vyhnala ze Sýrie válka a se svými dvěma kamarády se snaží dostat na západ. Jenže když se snažili překonat pěšky hranici, zadržela je česká policie a skupinku poslala zpátky na Slovensko. „My se chceme přes Českou republiku dostat do Německa. Jenže policisté nás zastavili. V Sýrii je velká válka. Chceme do Německa kvůli bezpečí a mama Merkel,“ popsal Samir.

Ani zpřísněné kontroly zatím neodradily pašeráky lidí, kteří si jako hlavní trasu vybírají nejčastěji přechod v Lanžhotě u dálnice D2 z Bratislavy na Brno. Třeba v kufru jednoho malého SUV se převaděč snažil převézt dva migranty. „Od páteční půlnoci jsme zajistili 80 migrantů a osm převaděčů,“ popsal policejní mluvčí Petr Vala.

Migranti na nádraží

Zázemím pro desítky migrantů je i okolí Hlavního nádraží v Praze. Čekají tam na vlak nebo jiný odvoz směrem do Německa. Převážně jsou to muži nebo celé rodiny ze Sýrie. Ve Vrchlického sadech se o ně starají dobrovolníci a také iniciativa Hlavák pomáhající lidem na útěku.

Celý prostor a okolí Hlavního nádraží kontroluje policie a ve spolupráci s ostrahou dohlíží na veřejný pořádek. Migranti většinou posedávají na lavičkách nebo na trávě v parku. Podle dobrovolníka, který s nimi tráví čas, je Česká republika pouze tranzitní zemí. „Chtějí do Rakouska, Německa, protože tam mají kamarády, sestru, bráchu,“ popsal.

Tagy: