Hlavní obsah

Proč je pád Lymanu pro Rusko katastrofa

Dobytí Lymanu na východě Ukrajiny, kde se podle sobotního vyjádření ukrajinské armády v obklíčení ocitly tisíce ruských vojáků, by pro Rusko znamenalo zdrcující zprávu. Přestože jde o poměrně malé město, strategicky je pro obě strany nesmírně důležité.

Foto: ISW, Novinky

Situace v charkovské oblasti na Ukrajině – stav k 30. září 2022

Článek

Pád Lymanu by znamenal výrazný problém pro plány Kremlu ovládnout celý průmyslový region Donbas zahrnující Doněckou a Luhanskou oblast. Poté, co Ukrajinci oznámili, že město obklíčili a chystají se ho dobýt, se ruské síly ocitly na pokraji jedné z nejhorších porážek na Ukrajině, a to den poté, co ruský prezident Vladimir Putin ohlásil anexi ukrajinských území.

Ukrajinci už jsou v Lymanu. Tisíce Rusů nemají kam utéctVideo: AP

Ruská armáda dobyla Lyman na konci května. Město jí sloužilo jako důležitý dopravní a logistický uzel při vojenských operacích na severu Doněcké oblasti. Rusové ho používali jako výchozí bod pro postup na Slovjansk a Kramatorsk. Díky držení města také mohli kontrolovat silniční spojení mezi Slovjanskem a Siverskem.

Ukrajinci už jsou v Lymanu

Zahraniční

Pokud teď ukrajinská armáda získá Lyman zpět, půjde o její největší úspěch od začátku nynější protiofenzivy na severovýchodě země. Ukrajinské armádě by dobytí Lymanu otevřelo operační prostor k útoku na Svatove a umožnilo ohrozit spěšně budovanou ruskou obranu podél řeky Oskil nebo udeřit dále na východ směrem k Severodoněcku, ke kterému se ukrajinským silám již podařilo postoupit od západu.

Tlačí ji ovšem čas, musí podniknout významný postup před příchodem zimy, kdy se vojenské operace zpomalí a kdy Rusko, které minulý týden vyhlásilo částečnou mobilizaci, získá více času na opevnění svých pozic.

Vzpomínka na masakr u Ilovajsku

Vytvoření kotle, ve kterém uvázly tisíce ruských vojáků, má pro Ukrajince ještě silný symbolický význam. V této situaci se totiž v srpnu 2014 ocitly naopak ukrajinské jednotky, když je separatisté a příslušníci ruské armády obklíčili u Ilovajsku na východě země. Ukrajinci tehdy se separatisty dojednali dohodu o vytvoření humanitárního koridoru, kterým měli jejich vojáci odejít. Obě strany uvádějí jiné podmínky dohody, není jasné, zda Ukrajinci měli odejít beze zbraní.

„Před osmi lety ruští vojáci obklíčili naše vojska u Ilovajsku. Tehdy naši chlapci souhlasili, že se stáhnou beze zbraní. Ale Rusko porušilo dané slovo a rozstřílelo kolonu (ukrajinských vojáků). Nyní bude muset prosit o odchod z lymanského kotle Rusko. Pokud, samozřejmě, mají účastníci banketu v Kremlu vůbec starost o své vojáky,“ napsal Mychajlo Podoljak z ukrajinské prezidentské kanceláře.

V sobotu odpoledne nakonec ruské ministerstvo obrany oznámilo, že vojáky stahuje z Lymanu pryč na blíže nespecifikované „výhodnější místo“. Podle ruskojazyčného webu stanice BBC nebyli Rusové v úplném obklíčení, poněvadž ukrajinské velení stále neohlásilo dobytí obce Torske východně od města.

Reklama

Výběr článků

Načítám