Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Senátní volby: jasná výhra Spolu, ANO má klub, Vystrčil porazil Nagyovou

Sledujeme online   14:01aktualizováno  17:13
Vládní koalice Spolu přesvědčivě porazila opoziční hnutí ANO v letošních senátních volbách, z nichž expremiér Andrej Babiš chtěl udělat jakési referendum o současném kabinetu premiéra Petra Fialy. Vyplývá to z téměř konečných výsledků sčítání odevzdaných hlasů. Své křeslo si v nejsledovanějším souboji udržel předseda horní komory Miloš Vystrčil.

Ten ve střetnutí v jihlavském obvodu, kde byla rekordní účast 38 procent voličů, rozdrtil rozdíle 20 procentních bodů kandidátku ANO Janu Nagyovou, zejména za niž Babišovo hnutí vedlo intenzivní kampaň. ODS letošní senátní volby fakticky vyhrála se ziskem nejméně osmi mandátů z 27.

Podívejte se na výsledky také zde

Premiér a předseda ODS Petr Fiala označil výsledek za jednoznačný. Podle něj zvítězila demokracie a prohrál Babiš.

Celkově získaly strany vládní koalice 18 mandátů – ODS osm, KDU-ČSL pět a TOP 09 tři. ANO také má tři senátory. Zbývajících šest křesel mají nezávislí politici či kandidáti malých formací.

Vystrčil poděkoval voličům za to, že se nenechali zmást opoziční kampaní. „Jsem z toho dojatý, a to málokdy bývám dojatý,“ řekl Vystrčil. „Porazili jsme Andreje Babiše, jeho nekonečně mnoho peněz,“ podotkl. „Ještě jednou děkuji všem voličům za to, jakým způsobem se k těm volbám postavili,“ uvedl.

Jeho soupeřka označila za úspěch, že se dostala do druhého kola. „Pro mě je velký úspěch, obrovský úspěch – pro nás všechny – že jsme se dostali tak daleko, že jsme zvedli tolik lidí, uvidíme, kolik jich zvedneme ve druhém kole. Ať to dopadne, jak to dopadne, pro nás už to, kde jsme dneska, je malé velké vítězství,“ řekla už v pátek večer Nagyová.

Strany vládní pětikoalice měly jistotu, že si udrží většinu v Senátu, ať by dopadlo druhé kolo voleb jakkoli.

Volby skončily neúspěchem pro klub Starostů. Z šesti mandátů, které obhajoval, znovu získá křeslo jen Michael Canov (SLK) na Liberecku. Další finalistky Renata Chmelová (STAN) a Alena Dernerová (SD-SN) místo v Senátu neobhájily.

Starostové přesto zůstanou druhou nejsilnější senátní frakcí. I s místopředsedou Senátu Jiřím Růžičkou (navržen TOP 09) budou mít 20 členů. Budou si ale muset najít nového předsedu místo Petra Holečka (STAN), který neuspěl už v prvním kole stejně jako místopředseda Senátu Jan Horník (STAN) a Václav Chaloupek (OPAT).

JIHLAVA: Miloš Vystrčil (ODS) /PRAHA 10: Jan Pirk (SPOLU) /PRAHA 6: Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN) /PRAHA 11: Hana Kordová Marvanová (ODS) /BRNO-MĚSTO: Jiří Dušek (za ODS) /BRNO-MĚSTO: Tomáš Töpfer (ODS) MĚLNÍK: Jarmila Smotlachová (ODS) /OSTRAVA-MĚSTO: Zdeněk Nytra (ODS) /ČESKÝ KRUMLOV: Tomáš Jirsa (ODS) /PLZEŇ MĚSTO: Daniela Kovářová (NK) KROMĚŘÍŽ: Jana Zwyrtek Hamplová (za hnutí Nezávislí) /OLOMOUC: Lumír Kantor (KDU-ČSL) /MOST: Jan Paparega (ProMOST) /ÚSTÍ NAD LABEM: Martin Krsek (SEN 21) /KARLOVY VARY: Eva Procházková (ANO) /JIČÍN: Tomáš Czernin (TOP 09) /LIBEREC: Michael Canov (SLK) /TÁBOR: Marek Slabý (TOP 09) /BEROUN: Jiří Oberfalzer (ODS) /KUTNÁ HORA: Bohuslav Procházka (KDU-ČSL) /PARDUBICE: Miluše Horská (KDU-ČSL) /ÚSTÍ NAD ORLICÍ: Petr Fiala (za KDU-ČSL) /BLANSKO: Jaromíra Vítková (KDU-ČSL) /BRUNTÁL: Ladislav Václavec (ANO) /NOVÝ JIČÍN: Ivana Váňová (KDU-ČSL) /FRÝDEK-MÍSTEK: Zdeněk Matušek (ANO) /HODONÍN: Eva Rajchmanová (KDU-ČSL)

Opoziční hnutí SPD podle očekávání nadále nebude mít zastoupení v Senátu. Jeho jediná finalistka Eva Chromcová prohrála závěrečný duel s kandidátkou ANO Věrou Procházkovou. Sociální demokracii, která měla před 12 lety v Senátu nadpoloviční většinu, zůstane po letošních volbách jediný senátor, bohumínský Vícha.

Do Senátu se dostaly také mimo jiné zastánkyně „sexuálního obtěžování“ Daniela Kovářová či Jana Zwyrtek Hamplová, která se profilovala mezi odpůrci proticovidových opatření.

Vystrčil povede Senát, je to pro něj velká osobní satisfakce, řekl Jurečka

V úvodním kole senátních voleb, které se konalo před týdnem společně s obecními volbami, byli zvoleni tři kandidáti. Mandát obhájili díky zisku nadpoloviční většiny hlasů senátoři Jiří Růžička za TOP 09 v Praze 6 a Ladislav Václavec z ANO z Bruntálska. Nového senátora mají také už od minulého týdne na Orlickoústecku, a to Petra Fialu z KDU-ČSL.

Jednaosmdesátičlenný Senát se obměňuje každé dva roky z jedné třetiny. Oficiální podobu výsledky druhého kola voleb získají po pondělním projednání Státní volební komisí. Ve Sbírce zákonů budou vyhlášeny pravděpodobně v úterý 4. října. Od 5. do 14. října začne desetidenní lhůta, v níž se voliči či kandidující strany mohou obrátit s případnými stížnostmi na průběh a výsledky voleb na Nejvyšší správní soud.

Jednoznačný výsledek. Prohrál Babiš, vyhrála demokratická ČR, řekl Fiala

V Senátu mezitím začne vyjednávání na základě povolebního rozložení sil a rozřazení do frakcí. Senátoři totiž po každé obměně třetiny horní komory volí její představitele, šéfy výborů a komisí. Na dohodu mají kluby čas do prvního listopadového týdne, kdy by se obměněná horní komora mohla sejít k ustavující schůzi. Na ní letos zvolení senátoři složí slib a ujmou se tak naplno svého mandátu.

V předvolebním složení se senátoři naposledy sejdou ke schůzi ve středu 12. října. Členové horní komory, kteří o znovuzvolení neusilovali nebo nevyhráli, šestiletý mandát z voleb z roku 2016 skončí 15. října. Jednaosmdesátičlenná horní komora poté v případě potřeby bude moci zasedat i v dvoutřetinovém složení.

Autoři: ,

Výsledky pro vaši obec

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Policie překazila konflikt Baníkovců se Sparťany, několik fanoušků zajistila

20. dubna 2024  15:12

Policie před dnešním fotbalovým utkáním Sparty s Baníkem Ostrava zajistila u stadionu na Letné...

Rypouše odvezli od lidí do bezpečí. Za týden se vrátil, urazil 200 kilometrů

20. dubna 2024  14:52

Mladý rypouš si během posledního roku v kanadském městě Victoria vysloužil status celebrity. Poté,...

Devatenáctiletý řidič narazil autem do stromu, na místě zemřel

20. dubna 2024  14:50

Tragické následky má noční náraz automobilu do stromu za obcí Choustníkovo Hradiště na Trutnovsku....

KLDR jde ve stopách Číny. Na špehování obyvatel ve velkém nasazuje kamery

20. dubna 2024  14:36

Severokorejský režim přešel k další fázi sledování vlastních občanů a čím dál víc využívá vyspělé...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...