Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Vojtěch Vanda
1. října 2022 17:25
Čas čtení 1:13

Ukrajina vybojovala strategicky důležité město Lyman. Rusové se stáhli

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ukrajina vybojovala strategicky důležité město Lyman. Rusové se stáhli
Zdroj: Getty Images/Scott Peterson

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že kvůli obklíčení tzv. lymanské kapsy muselo stáhnout vojáky z města Lyman. Ukrajina si tak připisuje další důležité vítězství.

Dobré zprávy z ukrajinského bojiště potvrdila i invazní vojska. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že muselo kvůli obklíčení Lymanu stáhnout vojáky z města. Ukrajina tak získala původně 20tisícové město pod kontrolu. „Kvůli hrozbě obklíčení se vojska musela stáhnout z Lymanu do lepších pozic,“ citovala BBC ruské státní zdroje. Pro Ukrajinu se jedná o další velké vítězství v rámci protiofenzivy na severovýchodně Ukrajiny. Informuje o tam také The Guardian.

29. září 2022 16:06 Čas čtení 1:55 Ukrajinci jsou blízko dalšího úspěchu, téměř obklíčili město Lyman Ukrajinci jsou blízko dalšího úspěchu, téměř obklíčili město Lyman

Lymanská ofenziva je označována jako značný úspěch. Město je totiž strategicky významné. Jak jsme uvedli dříve, obsazení klíčového města by mohlo znamenat přímé ohrožení ruských pozic v západním Luhansku i oblasti mezi statisícovými městy Severodoněck a Lysyčansk.

Získání města bylo zasazeno v plánu větší protiofenzivy podél východní frontové linie, uvedl pro BBC Jurij Sak, podle nějž Ukrajinci uvěznili 5000 ruských vojáků. Ti následně dostali možnost kapitulovat a vzdát se s příslibem, že o ně bude „postaráno lépe“ než v rukách ruského velení. Dodal, že budou přijata všechna příslušná opatření, aby každý voják, jenž složí zbraně, mohl být z obklíčení vyveden.

Ukrajina měla „výraznou převahu v silách i prostředcích“

Pro ruskou stranu je porážka o to těžší, že lymanské pozice na frontové linii byly klíčové v obraně celé oblasti, a tudíž klíčem k udržení linie. Nyní ale musela přiznat, že udržení pozic nebylo možné. Zejména proto, že má Ukrajina „výraznou převahu v silách i prostředcích“.

V prohlášení ruského ministerstva obrany po stažení vojsk z Lymanu stojí, že Rusové zvládli zneškodnit v posledních 24 hodinách 200 ukrajinských vojáků a 14 obrněných vozidel. „Navzdory utrpěným ztrátám přivedl nepřítel zálohy a pokračoval v ofenzivě,“ uvedl mluvčí rezortu.

15. února 2024 10:00 Čas čtení 7:56 AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko

Lyman se stal prvním obsazeným městem ukrajinskými jednotkami poté, co Rusko vyhlásilo anexi Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti. Jedná se o pokračování útočného momenta, které si ukrajinské síly zachovaly od začátku září během mohutné a úspěšné protiofenzivy na severovýchodě Ukrajiny směřující od Charkova na východ.

Domů
Sdílet
Diskuse