Fiala: Koalice Spolu získala 20 mandátů z 27, projekt má velkou budoucnost

foto Společné sledování výsledků druhého kola senátních voleb ve volebním štábu koalice Spolu, 1. října 2022 Brno. Zprava Jiří Dušek, Marian Jurečka, Petr Fiala, Markéta Pekarová Adamová.

Brno - Vládní koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) získala při započtení všech podporovaných kandidátů při obměně třetiny Senátu 20 z 27 mandátů. Jde o jednoznačný výsledek, komentoval druhé kolo senátních voleb premiér Petr Fiala (ODS). Ve štábu Spolu v Brně poděkoval voličům společně s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou a šéfem lidovců Marianem Jurečkou. "Projekt Spolu má velkou budoucnost," konstatoval. V kampani se podle něj ukázalo, jak efektivní je.

Podle předsedy občanských demokratů je vysoce pravděpodobné, že Miloš Vystrčil (ODS), který svedl při obhajobě mandátu symbolický boj s kandidátkou ANO Janou Nagyovou, bude znovu předsedou horní komory. "Za symbolickou považuji výhru Miloše Vystrčila, proti kterému se postavil samotný Andrej Babiš s celou svou ekonomickou silou, politickou silou a silou hnutí ANO. A v tomto souboji prohrál. Není to pouze prohra hnutí ANO, je to osobní prohra Andreje Babiše," uvedl. Podle Pekarové Adamové byla kampaň proti kandidátům Spolu lživá, manipulativní a často až hnusná. Volby vyhrála vládní koalice, řekla. "Pokud to snad mělo být referendum o vládě, jak tvrdila štvavá agresivní kampaň opozice, pak je zřetelné, že lidé naopak ocenili práci vládních stran, zejména koalice Spolu," konstatovala. Ocenila spolupráci koalice, podle ní by mohla vzájemná podpora fungovat i šířeji v rámci dalších vládních stran, tedy se zahrnutím Pirátů a Starostů.

Jurečka doplnil, že vláda i při dnešním vítězství stojí pevně nohama na zemi a vnímá i situaci regionů, kde její kandidáti neuspěli. Bude podle něj pracovat na komunikaci tak, aby ukázala, že umí řešit problémy zodpovědně, nikoli populisticky.

Vítězem senátních voleb byla podle Vystrčila slušná politika a její nositelé. Poděkoval za podporu také Pirátům a STAN. Místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová poblahopřála Vystrčilovi na twitteru. "Souboj s Janou Nagyovou, spoluobžalovanou v procesu s Andrejem Babišem, ve druhém kole senátních voleb, přivedl k urnám přes 40 procent voličů. Gratuluji Miloši Vystrčilovi a naší zemi. Do Senátu se jen kvůli imunitě nekandiduje, uvedla. Předsedové Pirátů a Starostů Ivan Bartoš a Vít Rakušan zatím výsledky hlasování nekomentovali.

Volby vyhrála ODS před KDU-ČSL a ANO. Občanští demokraté získali osm mandátů z 27, KDU-ČSL obhájila všech sedm mandátů, hnutí ANO získalo tři senátory. Z šesti mandátů, které obhajoval STAN, ho znovu získal pouze Michael Canov (SLK) na Liberecku. Další finalistky Renata Chmelová (STAN) a Alena Dernerová (SD-SN) místo v Senátu neobhájily, tři kandidáti neuspěli už v prvním kole. Pirátští kandidáti se do druhého kola neprobojovali. Klub hnutí Senátor 21 a Pirátů obhajoval ve volbách dvě ze sedmi míst. Ve finále měl tři adepty za hnutí Senátor 21, zvítězil jen jeden - historik Martin Krsek.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.03.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je pátek 29. března 2024

Očekáváme v 03:00 4°C

Celá předpověď