Krejčíková ovládla turnaj v Tallinnu a slaví první titul v sezoně

foto Ilustrační foto - Česká tenistka Barbora Krejčíková, 30. srpna 2022.

Tallinn/Tel Aviv/Soul - Tenistka Barbora Krejčíková ovládla turnaj v Tallinnu a získala první titul v sezoně. Loňská dvojnásobná vítězka Roland Garros porazila ve finále na tvrdém povrchu v estonské metropoli domácí světovou čtyřku Anett Kontaveitovou 6:2, 6:3. Nasazená sedmička triumfovala ve dvouhře po téměř 15 měsících a poprvé od jarního zranění lokte. Při sedmém finále v kariéře vybojovala čtvrtý titul. Srb Novak Djokovič ve finále v Tel Avivu porazil 6:3, 6:4 Marina Čiliče z Chorvatska. Bývalý první hráč světa získal třetí titul v sezoně. Japonec Jošihito Nišioka získal v Soulu druhý titul v kariéře. Češka Nikola Bartůňková se do hlavní soutěže ostravského turnaje Agel Open neprobojovala.

"Během čekání jsem si připravovala vítěznou řeč, ale teď se ve mně mísí slova a emoce. Byl to pro mě výjimečný týden na speciálním místě," řekla Krejčíková, která na kurtu převzala trofej z rukou prezidenta Alara Karise. Poté poděkovala v estonštině. "Je to jediné slovo, které jsem se tu naučila, protože jinak je pro mě tento jazyk těžký," usmála se.

Šestadvacetiletá Krejčíková slavila turnajový primát na WTA Tour naposledy vloni v Praze. Předtím uspěla také na French Open a ve Štrasburku. Kontaveitovou porazila za 82 minut a připsala si proti ní druhé vítězství za sebou. Letos ji zdolala také v lednu v semifinále v Sydney. Estonská tenistka prohrála v hale po 24 zápasech.

"Chtěla bych jí pogratulovat. Omlouvám se, že jsem ji dnes porazila, ale tenhle titul jsem fakt chtěla. Pokaždé, když spolu (s Kontaveitovou) hrajeme, je to velký a těžký zápas. Děkuji, že mě donutila předvést to nejlepší," řekla Krejčíková.

Po triumfu v Tallinnu se představí od pondělí na turnaji v Ostravě. Její první soupeřkou tam bude Američanka Shelby Rogersová.

Krejčíková nastoupila do rozhodujícího utkání den po více než tříhodinovém semifinále s olympijskou vítězkou Belindou Bencicovou. Proti Kontaveitové byla od začátku lepší hráčkou. Od stavu 2:2 vyhrála čtyři hry za sebou a díky dvěma brejkům získala za půl hodiny první set.

O šest dní mladší Kontaveitová se dál trápila na servisu. Přestože dokázala ve druhé sadě srovnat ze stavu 1:3, pak už neuhrála ani game a utkání před domácími fanoušky ztratila. "Blahopřeji Barboře. Zažila tu skvělý týden. Dnes na mě byla příliš dobrá," uvedla estonská hráčka.

Také Kontaveitová bude v příštím týdne startovat na turnaji Agel Open. V Ostravě se představí jako obhájkyně titulu.

Djokovič nedal Čiličovi šanci a v Tel Avivu získal třetí letošní titul

Srbský tenista Novak Djokovič ve finále v Tel Avivu porazil 6:3 a 6:4 Marina Čiliče z Chorvatska. Bývalý první hráč světa získal třetí titul v sezoně a celkově 89. v kariéře.

Djokovič se v Tel Avivu představil poprvé od červencového triumfu ve Wimbledonu. Na cestě za titulem neztratil ani set a nezaváhal ani v souboji dvou nejvýše nasazených hráčů ve finále.

"Tři měsíce jsem nehrál žádný turnaj, takže jsem mě extra motivaci, abych tady uspěl. Myslím, že jsem hrál velmi dobrý tenis. Celý týden jsem neztratil ani set. Beru to i jako povzbuzení pro příští týden," uvedl Djokovič, kterého čeká turnaj v Nur-Sultanu.

S Čiličem si pětatřicetiletý Srb poradil za hodinu a 35 minut a ve 21. vzájemném zápase si vítěz jednadvaceti grandslamů připsal devatenácté vítězství.

"Myslím, že ještě nějaký čas budeme tyhle mlaďochy porážet," žertoval Djokovič na účet o rok mladšího Chorvata, který oslavil 34. narozeniny během turnaje.

Japonec Nišioka získal v Soulu druhý titul v kariéře

Japonský tenista Jošihito Nišioka získal na turnaji v Soulu druhý titul v kariéře. Ve finále porazil čtvrtého nasazeného Kanaďana Denise Shapovalova 6:4, 7:6 a trofeje se dočkal po čtyřech letech. Poprvé se z turnajového vítězství radoval v roce 2018 v Šen-čenu.

Sedmadvacetiletý Nišioka se do finále dostal letos už podruhé. Zatímco v srpnu ve Washingtonu šanci na titul nevyužil, dnešní duel se Shapovalovem zvládl. Po takřka dvou hodinách proměnil druhý mečbol.

Shapovalov, jenž rovněž usiloval o druhou trofej v kariéře, si finále zahrál celkem už popáté. Naposledy se v boji o titul představil vloni v listopadu ve Stockholmu, na úspěch čeká od roku 2019, kdy triumfoval právě ve švédské metropoli.

Švýcarský tenista Hüsler získal v Sofii první titul v kariéře

Švýcarský tenista Marc-Andrea Hüsler v dnešním finále turnaje v Sofii porazil 6:4, 7:6 pátého nasazeného Holgera Runeho z Dánska a získal první titul v kariéře.

Šestadvacetiletý Hüsler proměnil v zisk titulu hned premiérový postup do finále. Stal se také prvním švýcarským vítězem na okruhu ATP od triumfu slavného Rogera Federera v Basileji před třemi lety.

"Odehrál jsem skvělý zápas, ale pořád tomu nemůžu uvěřit," řekl Hüsler v rozhovoru na kurtu. "Nevím, co říct. Prostě jsem se snažil zůstat v klidu, soustředil jsem se a dobře to dopadlo," dodal.

Bartůňková prohrála s Peraovou a turnaj v Ostravě si nezahraje

Tenistka Nikola Bartůňková se do hlavní soutěže ostravského turnaje Agel Open neprobojovala. Šestnáctiletá hráčka vzala v dnešní finálové části kvalifikace favorizované Američance Bernardě Peraové set, ale nakonec prohrála 0:6, 6:3, 2:6. Již potvrzenou pětici českých zástupkyň ve třetím ročníku turnaje kategorie WTA 500 tak nerozšíří.

Bartůňková nenavázala na sobotní vítězství nad krajankou Lindou Noskovou. V souboji s 45. hráčkou světa Peraovou ztratila úvodní set za 25 minut a dostala "kanára". Poslední česká hráčka v kvalifikaci se nevzdala, po obratu ve druhé sadě si vynutila pokračování, v rozhodujícím třetím setu ale přišla třikrát o servis. Duel za hodinu a 40 minut prohrála.

Sedmadvacetiletá Peraová vyřadila v kvalifikaci druhou Češku po sobě. V sobotu porazila Barboru Palicovou. Do hlavní soutěže se neprobojovaly ani nejlepší juniorka světa Lucie Havlíčková s patnáctiletou Terezou Valentovou.

Turnaje Agel Open v Ostravě se zúčastní Karolína Plíšková, Petra Kvitová, Barbora Krejčíková, Tereza Martincová a Karolína Muchová. Soutěž, v níž se představí i světová jednička Polka Iga Šwiateková nebo druhá hráčka světa Španělka Paula Badosaová, začne v pondělí. Finále se uskuteční 9. října.

Výsledky tenisových turnajů:

(řazeno podle výše dotace)

Turnaj mužů v Soulu

(tvrdý povrch, dotace 1,237.570 dolarů):

Dvouhra - finále:

Nišioka (Jap.) - Shapovalov (4-Kan.) 6:4, 7:6 (7:5).

Čtyřhra - finále:

Klaasen, Lammons (JAR/USA) - Barrientos, Reyes-Varela (Kol./Mex.) 6:1, 7:5.

Turnaj mužů v Tel Avivu

(tvrdý povrch, dotace 1,019.855 dolarů):

Dvouhra - finále:

Djokovič (1-Srb.) - Čilič (2-Chorv.) 6:3, 6:4.

Čtyřhra - finále:

Bopanna, Middelkoop (1-Indie/Niz.) - González, Molteni (3-Mex./Arg.) 6:2, 6:4.

Turnaj mužů v Sofii

(tvrdý povrch, dotace 597.900 eur):

Dvouhra - finále:

Hüsler (Švýc.) - Rune (5-Dán.) 6:4, 7:6 (10:8).

Čtyřhra - finále:

Vega, Matos (2-Šp./Braz.) - Otte, Fallert (Něm.) 3:6, 7:5, 10:8.

Turnaj žen v Tallinnu

(tvrdý povrch, dotace 251.750 eur):

Dvouhra - finále:

Krejčíková (7-ČR) - Kontaveitová (1-Est.) 6:2, 6:3.

Čtyřhra - finále:

L. Kičenoková, N. Kičenoková (3-Ukr.) - Melicharová-Martinezová, Siegemundová (1-USA/Něm.) 7:5, 4:6, 10:7.

Turnaj ITF v Otočeci ve Slovinsku

(antuka, dotace 25.000 dolarů):

Čtyřhra - finále:

Aneyová, Sisková (2-USA/ČR) - Chromačevová, Šymanovičová (Rus./Běl.) 3:0 skreč.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.04.2024 ČTK

Reklama

10°C

Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 8°C

Celá předpověď