Ruský ústavní soud dal zelenou anexi ukrajinských území

foto Ruský prezident Vladimir Putin hovoří v Moskvě během oslav u příležitosti připojení čtyř regionů Ukrajiny k Rusku, 30. září 2022.

Moskva - Ruský ústavní soud dnes schválil balík dokumentů o připojení čtyř ukrajinských regionů k Rusku, oznámila agentura TASS. V pondělí mají anexi Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti schvalovat poslanci, uvedl list Kommersant na svém webu. Jde přibližně o 15 procent z celkové rozlohy Ukrajiny. Platidlem na nových územích bude rubl, napsala dnes ruská agentura Interfax.

Ruský prezident Vladimir Putin, na jehož rozkaz ruská vojska koncem února vpadla na Ukrajinu, v pátek podepsal smlouvy o připojení čtyř Moskvou okupovaných ukrajinských regionů k Ruské federaci. Šéf Kremlu prohlásil, že Rusko bude anektovaná území hájit "všemi dostupnými prostředky".

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj krátce poté sdělil, že Kyjev nebude s Ruskem jednat, dokud bude v jeho čele Putin, a oznámil, že Ukrajina podává žádost o urychlené přijetí do NATO.

Západní představitelé anexi odmítli jako nelegální a odsoudili ji. Prezident Miloš Zeman odsoudil ruskou agresi proti Ukrajině a ruskou krádež ukrajinského území; anexe podle něj nesmí být a nebude uznána.

Den po Putinově ceremonii v Kremlu, zahajující formální proceduru připojení ukrajinských regionů k Rusku, ukrajinští vojáci na severu Doněcké oblasti osvobodili město Lyman, které je vnímané i jako brána k dalšímu postupu do sousední Luhanské oblasti. Lymanu se Rusové zmocnili po tvrdých bojích v květnu.

Zelenskyj dnes ohlásil, že ukrajinští vojáci město úplně "vyčistili" od ruských vojáků.

Z usnesení ruského ústavního soudu podle listu Kommersant vyplývá, že "nové subjekty" budou mít pro integraci do Ruska přechodné období do 1. ledna 2026. Separatistická Doněcká a Luhanská lidová republika vstoupí do Ruska jako republiky a jejich šéfové budou titulováni jako hlavy republik, zatímco Chersonská a Záporožská oblast zůstanou v Rusku oblastmi, vedenými gubernátory. Úřadující náčelníky jmenuje Putin během deseti dnů po připojení, nové hlavy regionů si pak obyvatelé zvolí v září příštího roku, v rámci ruských regionálních voleb. "Státním jazykem bude ruština," dodal list.

"Platidlem na nových území nových ruských subjektů bude rubl. Do 31. prosince 2022 se bude při hotovostních a bezhotovostních transakcích připouštět užívání ukrajinské hřivny," řekl dnes podle agentury Intefax novinářům předseda výboru Státní dumy Pavel Krašeninnikov. Předseda výboru také sdělil, že ruské občanství mohou lidé na "nových ruských územích" získat tak, že o ně požádají a složí přísahu ruského občana.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.03.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je čtvrtek 28. března 2024

Očekáváme v 21:00 7°C

Celá předpověď