Hlavní obsah

Lyman vyčištěn. Neochota stáhnout vojáky před ceremonií stála Putina 1500 životů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve videopříspěvku v neděli potvrdil znovudobytí strategického města Lyman na východní Ukrajině. Jedná se o strategicky důležitý bod, jehož dobytí může změnit situaci na bojišti. Prezidentův poradce Oleksij Arestovyč odhadl, že rozhodnutí Vladimira Putina nestáhnout vojska už před páteční ceremonií stálo jeho armádu 1500 životů.

Ukrajinci strhávají ruské vlajky v dobytém LymanuVideo: Reuters

 
Článek

Zelenskyj potvrdil ukrajinské znovudobytí Lymanu v neděli po dvanácté hodině. „Od 12:30 je Lyman zcela vyčištěn. Děkujeme naší armádě, našim vojákům,“ řekl na videu.

Lyman Rusové využívali jako jeden z opěrných bodů pro útok na Slavjansk v Doněcké oblasti. Po znovuzískání kontroly budou mít ukrajinští vojáci také možnost udržet silnici ze Svatova do Kreminny pod palebnou kontrolou. Tato silnice je důležitou zásobovací trasou pro ruskou armádu v jihozápadní části Luhanské oblasti.

Rusko v sobotu ztratilo spolu s Lymanem důležitý bod pro další postup na východě Ukrajiny.

Proč je pád Lymanu pro Rusko katastrofa

Válka na Ukrajině

V pátek ruský prezident Vladimir Putin oznámil anexi čtyř ukrajinských regionů, Doněckého, Luhanského, Chersonského a Záporožského. Město Lyman se nachází v Doněckém regionu. Osvobození města ani ne 48 hodin po Putinově prohlášení je důležitým vítězstvím Ukrajiny nad Ruskem, píše deník Wallstreet Journal.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Jeden z hlavních ukrajinských poradců Oleksij Arestovyč uvedl, že Putinova neochota stáhnout ruská vojska z Lymanu ještě před páteční ceremonií na Rudém náměstí stála Rusko patnáct set životů. Celkově již Rusové přišli o šedesát tisíc vojáků, tvrdí Ukrajinci.

Reklama

Výběr článků

Načítám