Kilo i za 900 korun. Cena vánočního cukroví opět roste, vyplatí se laskominy upéct?

Vánoční cukroví podle jeho výrobců opět podraží o desítky procent.

Vánoční cukroví zdražuje

Vánoční cukroví podle jeho výrobců opět podraží, a to o desítky procent. Prý už ale nepůjde o tak rapidní nárůst jako loni. Ekonomové tvrdí, že se více než kdy jindy vyplatí cukroví upéct doma. Lze tak ušetřit v průměru i 400 korun na kilogramu.

Gabriela Fišmistrová peče cukroví pro své přátele a známé už patnáct let. Letos však zákazníci volají nezvykle brzo. „Už začátkem září mi volala první paní. Mám objednáno 70 kilo cukroví, a to je konec září,“ uvedla. Lidé se prý bojí, že kdyby volali později, mohly by být ceny vyšší. Důvodem jsou neustále se zdražující suroviny.

Mouka meziročně zdražila o 64 procent, láhev oleje o 50 procent a cukr o 41 procent. „Loni jsem prodávala krabičku kilového cukroví za 550 korun. Letos bohužel musím zdražit kvůli cenám surovin, kilo bude za 680 korun,“ podotkla Fišmistrová.

Zdražit cukroví musely i velké pekárny. Pokud si na Vánoce cukroví nepečete, počítejte s tím, že za kilogram dáte až o 400 korun víc. „Letos nebude zdražení tak dramatické jak minulý rok, bude se v průměru jednat o 15 procent. Kilo cukroví tak vyjde na zhruba 900 korun,“ podotkl pekař a majitel pekařství Richard Kabát.

Lidé oslovení redakcí CNN Prima NEWS podotkli, že cukroví kupují zejména proto, že neumí péct. Stále se však najdou ti, kteří čas u plotny a trouby považují za tradici, která k Vánocům zkrátka patří. Podle výpočtů ekonomů tím navíc například na kilogramu vanilkových rohlíčků lze ušetřit téměř 400 korun. Pokud byste je kupovali v supermarketu, zaplatíte pouze 90 korun navíc, cukroví ovšem nebude tak kvalitní.

Tagy: