Rusko žene do války i HIV pozitivní, říká expert. Možná půjdou na frontu, nikomu to nevadí

Ruští vojáci

Putin řídí mobilizaci osobně

Mobilizace ruskou společnost trápí, popsal atmosféru v Moskvě tamní spolupracovník CNN Prima NEWS Jiří Just. I proto se k ní veřejně vyjádřil ruský prezident Vladimir Putin. Vinu ale svádí na své spolupracovníky. Těm například ani nevadí verbovat HIV pozitivní muže, dodal v pořadu 360°.

„Prvotní šok z mobilizace je tu stále znát. Možná opadne díky migraci nespokojených Rusů do zahraničí. Zatím bych to ale nepovažoval za krizi ruského režimu nebo nedůvěru ve Vladimira Putina,“ přiblížil Just.

Minulý týden totiž šéf Kremlu v souvislosti s válkou na Ukrajině vyhlásil částečnou mobilizaci. Díky tomu Moskva povolá do armády dalších 300 tisíc rezervistů. Podle Putina to mají být muži s vojenskou zkušeností. Ze samotného Ruska však zní protesty, že verbíři berou každého, kdo má ruce a nohy. Prezident Putin i proto následně oznámil, že ti, kteří byli verbováni neprávem, budou navráceni, a to třeba studenti nebo zdravotně nezpůsobilí.

Je to propaganda

„Má to působit sympaticky a tak, že jako vůdce ruského lidu si je vědom chyb svých podřízených. Není to nic jiného než propaganda. Na fórech se můžeme dozvědět, že jsou mobilizováni dokonce i lidé, kteří jsou HIV pozitivní a vojenským komisařům to vůbec nevadí, stejně je posílají na cvičiště a možná pojedou i na frontu,“ popsal expert.

I přesto, že si toho Putin musí být vědom, snaží si zachovat sympatie. „Snaží se působit jako vůdce ruského národu, který se o něj stará, ale ti zlí úřednici, byrokrati, komisaři, ti mu v tom překáží. Tuto roli hraje rád, není to poprvé,“ sdělil Just s tím, že takto vystupuje posledních 22 let a Rusové si na to zvykli.

Předešlé chyby od začátku ruské invaze na Ukrajinu ale mnohdy nepřiznal. „Mobilizace totiž ruskou společnost trápí. A ty v uvozovkách přešlapy nebo zločiny vůči mobilizovaným ji mohou podnítit k širším protestům, i když to zatím nevidíme. Mobilizace je pro Rusy mimořádně citlivá,“ podotkl jasně. Podle posledních průzkumů ji za šokující považuje 44 procent Rusů.

Navíc ne pro všechny platí stejný metr. „Synové různých ruských potentátů rozhodně narukovat nepůjdou. V poslední době se objevily celé seznamy lidí, kteří mají výjimku. Patří mezi ně hokejisti KHL i propagandisté,“ dodal s tím, že na frontu míří obyčejní vesničtí kluci, kteří nemají na vybranou a narukovat musí.

Tagy: