Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Tragédie v Bratislavě. Auto narazilo do zastávky MHD, pět lidí zemřelo

Svět

  6:17aktualizováno  13:30
Pět lidí zemřelo a deset dalších bylo zraněno poté, co auto v centru Bratislavy v noci na pondělí narazilo do lidí na zastávce městské hromadné dopravy. Místo patří k nejvytíženějším zastávkám ve městě. Policie okolí nehody uzavřela a odklonila dopravu. Řidič vozidla byl opilý, měl 1,6 promile. Soustrast rodinám obětí vyjádřila i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Český prezident Miloš Zeman zaslal hlavě slovenského státu kondolenční dopis.

Nedělní nehoda na autobusové zastávce v Bratislavě má k pondělnímu odpoledni už pátou oběť. Čtyři lidé zemřeli na místě a v nemocnici podle policie podlehla zraněním 21letá dívka. Policisté oznámili, že v případu zahájili stíhání pro usmrcení.

Řidič auta vjel na zastávku na Zochově ulici v centru slovenské metropole. Na místě bylo právě několik lidí. Řidič byl opilý, měl 1,6 promile, řekl policejní prezident Hamran.

Řidiče, jenž byl ve vozidle spolu s opilým spolujezdcem, policie zadržela. Podle Hamrana vystupoval agresivně vůči policistům i zdravotníkům. S vozidlem patrně výrazně překročil maximální povolenou rychlost. Šéf policie uvedl, že na místě nehody nejsou zřejmé stopy po brzdění.

Incident zachytila bezpečnostní kamera. Podle nahrávky, kterou zveřejnila slovenská média, auto narazilo do skupiny lidí ve vysoké rychlosti.

Ministr vnitra Roman Mikulec řekl, že mezi oběťmi jsou mladí lidé, někteří z nich podle něj měli v pondělí poprvé nastoupit na vysokou školu.

Hamran řekl, že policie bude usilovat o zpřísnění postihů pro osoby řídící pod vlivem alkoholu. Řízení motorových vozidel s více než jedním promile alkoholu je v zemi trestným činem; provinilci ovšem podle dostupných informací obvykle nekončí ve vězení a z trestního řízení vyváznou s podmínkou nebo peněžitým trestem. Zatím není známo, zda policie bude nedělní případ posuzovat jako některý z přísněji trestaných skutků.

Šéf nejsilnějšího vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič v reakci na nehodu ohlásil, že navrhne, aby do budoucna propadlo ve prospěch státu vozidlo, u jehož řidiče se v krvi zjistí více než jedno promile alkoholu.

Tragédie si podle prvních informací vyžádala čtyři oběti, v současnosti už jich je pět. Deset lidí pak má zranění různého rozsahu. Starostka Starého Města Zuzana Aufrichtová podle agentury TASR později uvedla, že obětí je pět a deset dalších lidí je zraněných.

„Staroměstská ulice dnes platí za aroganci tu nejvyšší cenu. Zatím pět obětí a deset mladých lidí v kritickém stavu je daň za omamné látky - alkohol a nepřiměřenou jízdu,“ řekla podle TASR Aufrichtová. Rodinám obětí vyjádřila upřímnou soustrast.

Soustrast podle TASR vyjádřila rodinám obětí i prezidentka Zuzana Čaputová. „Alkohol při jízdě autem nemá místo. Při sednutí za volant se vždy prosím rozhodujme a chovejme zodpovědně, abychom svým počínáním nezpůsobili neštěstí a smutek jiným,“ uvedla.

Mluvčí policie Michal Szeiff uvedl, že k tragické srážce došlo necelé dvě hodiny před půlnocí. Hasiči informovali, že na místě vyprošťovali lidi z vozidla i zpod něj. Zmíněnou zastávku využívají autobusové linky, které spojují centrum města s největším sídlištěm Petržalka i dalšími místy.

„Vystoupil jsem z autobusu, velmi pomalu jsem šel k tabuli odjezdů, o pět až deset sekund později mi auto profrčelo za zády a bohužel odhodilo lidi okolo. Pomáhali jsme, jak jsme uměli. Nebudu to dál popisovat z úcty k lidem,“ napsal podle listu Sme na sociální sítě jeden z údajných svědků nehody.

Pod policejní status pak další lidé například popsali, že auto zastavilo až desítky metrů za prostorem zastávky, „jako by vůbec nebrzdilo“. Policie uzavřela okolí nehody a dočasně odklonila linky MHD. Případné další svědky později vyzvala, aby se jí ozvali.

„Těžko se mi hledají slova k tragické události, která se stala pozdě večer v Zochově ulici,“ řekl bratislavský primátor Matúš Vallo.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!