Americký výrobce elektromobilů Tesla ve třetím čtvrtletí dodal zákazníkům rekordních 343 830 vozidel. Proti druhému čtvrtletí se tak odbyt zvýšil o 35 procent. Vyplývá to z údajů, které firma zveřejnila na svých internetových stránkách. Dodávky ve třetím čtvrtletí nicméně zaostaly za očekáváním analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti Refinitiv odhadovali v průměru na více než 359 tisíc vozů.

Automobilka, v jejímž čele stojí podnikatel Elon Musk, ve zprávě upozornila, že s pokračujícím růstem produkce čelí čím dál větším logistickým problémům při přepravě vyrobených aut k zákazníkům. Někteří analytici navíc varují, že zpomalování světové ekonomiky by mohlo mít negativní dopad na poptávku.

Ekonomické problémy mají na Teslu stále především logistické dopady. Ale domnívám se, že se objevují i určité potíže na straně poptávky,“ řekl agentuře Reuters analytik Dan Ives ze společnosti Wedbush Securities. „Nad automobilovým sektorem se stahují temná mračna. A Tesla není imunní,“ dodal.

Tesla ve třetím čtvrtletí zvýšila výrobu na 369 923 vozů z 258 580 ve druhém kvartálu, kdy produkci narušilo dočasné pozastavení provozu továrny v Šanghaji kvůli koronavirovým restrikcím. „S růstem objemu naší produkce je čím dál obtížnější zajistit kapacity pro přepravu vozidel,“ uvedla automobilka. Finanční výsledky za třetí čtvrtletí firma zveřejní 19. října.

Dlouhodobým cílem Tesly je zvyšovat dodávky zákazníkům v průměru o padesát procent ročně. Aby v letošním roce tohoto cíle dosáhla, musí automobilka ve čtvrtém čtvrtletí dodat zákazníkům zhruba 495 000 vozů, upozornil list The Wall Street Journal.