Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Ukrajinci se probíjejí k Chersonu. Rusové mohou uváznout za Dněprem

Svět

  11:44aktualizováno  14:50
Ukrajinské síly prorazily na několika místech linie ruských vojsk v Chersonské oblasti, uvedl Moskvou dosazený představitel regionu. I podle ruských blogerů ukrajinské síly osvobozují na západním břehu Dněpru rozsáhlá území. Anexi Chersonské oblasti přitom Rusko oznámilo teprve v pátek. Pokud se ukrajinské zisky potvrdí, ruské síly utrpí porážku v další části ukrajinského bojiště poté, co ztratily Lyman v Doněcké oblasti.

Rozsah ukrajinského postupu nebyl potvrzen, Kyjev o situaci v oblasti mlčí, upozorňuje agentura Reuters. Poradce ministra vnitra Anton Gerašenko pouze zveřejnil video, jež údajně zachycuje ukrajinské vojáky mávající vlajkou v obci Zolota Balka, jež se nachází výrazně po proudu od oblasti, kudy ještě nedávno vedla frontová linie. Prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že ukrajinské síly plně osvobodily malé obce Archanhelske a Myroljubivka.

Rob Lee z think-tanku Foreign Policy Research Institute uvádí, že ruští blogeři píší o stažení ruských sil až k obci Dudčany, která leží o 40 kilometrů po proudu Dněpru níže, než byly ukrajinské jednotky o den dříve.

„Pokud více ruských kanálů bije na poplach, obvykle to znamená, že Rusové jsou v problémech,“ napsal na Twitteru.

„Je to napjaté, řekněme to takhle,“ uvedl v ruské státní televizi Saldo, kterého ruské úřady dosadily do vedení okupované Chersonské oblasti.

Ukrajinský postup podél pravého břehu Dněpru by mohl vyústit v to, že tisíce ruských vojáků budou na této straně chyceni do pasti a odříznuti od zásobování. Ukrajina už zničila všechny mosty, které v oblasti přes řeku vedly.

Ukrajinci postoupili před Doněck

Ruská média uvádějí, že ukrajinským silám se podařilo prolomit linii i u obce Oleksandrivka na předměstí Doněcku.

„Nepříteli se s nadřazenými tankovými jednotkami podařilo proniknout hluboko do řad ruských sil v oblasti u obce Oleksandrivka na Donbasu,“ uvedl server gazeta.ru s odkazem na ruské ministerstvo obrany.

„Pododdíly ruských jednotek obsadily předem připravenou obrannou linii a nadále způsobují nepříteli masivní škody,“ dodal server.

Ruská armáda mezitím v noci podle Ukrajinců podnikla raketové útoky na město Záporoží. Údaje o materiálních škodách a počtech obětí se upřesňují, informoval gubernátor Záporožské oblasti Oleksandr Staruch.

Staruch varoval, že hrozí opakované útoky na Záporoží. Mluvčí města Anatolij Kurtěv uvedl, že byla poničena infrastruktura města a že jsou oběti. Na Záporoží útočí ruské jednotky dlouhodobě. Nejhorší byl raketový útok ze 30. září na civilní humanitární konvoj na cestě ze Záporoží. Zahynulo 31 lidí.

Ukrajinská armáda pak hlásí osvobození vesnice Torske nedaleko nedávno osvobozeného strategického města Lyman v Doněcké oblasti. Rusové podle Čerevatyje ustoupili do města Kreminna, které leží už v Luhanské oblasti zhruba 20 kilometrů dále na východ, a snaží se tam upevnit obranné pozice.

„Ruské síly zabránily pokusu ukrajinské armády prorazit do ropné rafinérie v Lysyčansku,“ řekl v pondělí gazeta.ru Vitalij Kiselev z ministerstva vnitra samozvané Luhanské lidové republiky. Podle něj jsou pod raketovou palbou města Lisičansk, Kreminna, Rubežnoje a Svatovo.

Ruské ostřelování ničilo domy a infrastrukturu také v Sumské oblasti. Její guvernér Dmytro Žyvyckyj na Telegramu v neděli večer uvedl, že ruské síly udeřily na obce Junakivka a Chotin nejméně 56krát. Výsledkem je vážné poškození deseti domů a místní školy. Poničeny byly rovněž elektrické vedení, přívody plynu, vodárenská věž a trafostanice. Při útoku nikdo nezemřel.

Nedaleko Lymanu se nachází klíčový silniční přechod přes řeku Severní Doněc, za níž se Rusko snaží upevnit své pozice. Město od května využívali jako logistický uzel pro podporu útoků v severní části Doněcké oblasti.

Rusko pokračuje v odvodech v rámci částečné mobilizace, kterou v září vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. Britské ministerstvo obrany uvedlo, že neobvykle rychlé přiznání šéfa Kremlu, že mobilizaci provázejí problémy, svědčí o její nefunkčnosti.

„Místním úřadům pravděpodobně není jasné, jaký je přesný rozsah a právní základ kampaně,“ píše Londýn v pravidelné zprávě o ruské agresi na Ukrajině. „Téměř určitě odvedly některé vojáky, kteří nespadají pod definice stanovené Putinem a ministerstvem obrany,“ dodalo britské ministerstvo.

V Chabarovském kraji byla polovina mobilizována omylem

Přibližně polovinu mobilizovaných obyvatel ruského Chabarovského kraje úřady povolaly do vojenské služby omylem, uvedl gubernátor regionu Michail Děgťarjov.

„Za deset dní obdrželo povolávací rozkazy a dostavilo se na vojenské komisariáty několik tisíc našich krajanů – asi polovina z nich byla vrácena domů jako nesplňující kritéria pro smluvní vojenskou službu,“ uvedl gubernátor kraje, který se nachází na ruském Dálném východě, zhruba 8500 kilometrů východně od Moskvy.

Děgťarjov není prvním ruským gubernátorem, jenž informuje o odstranění „chyb“, ale nikdo zatím neohlásil, že se vrátilo domů 50 procent odvedených, poznamenala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Minulý týden vyšlo najevo, že vojenský komisariát v Chabarovském kraji povolal do služby pacienta se schizofrenií a muže, který sám vychovává postiženou dceru, píše Kommersant. Podle Děgťarjova se chyby napravují.

Domů se vrátilo rovněž kolem 300 obyvatel Jakutska, které úřady povolaly omylem, píše BBC s odvoláním na místního činitele Nikolaje Bugajeva. Na konci září byl pak podle Kommersantu odvolán vojenský komisař Magadanské oblasti, jemuž byly vytýkány chyby při mobilizaci.

Autoři: , ,

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...