Hlavní obsah

Kreml pořád neví, co chce anektovat. Duma už mu to jednomyslně schválila

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Putin nezákonnou anexi čtyř ukrajinských regionů v pátek slavil na Rudém náměstí. V Kremlu ale pořád nevědí, co přesně chtějí Kyjevu ukrást.

Reklama

aktualizováno •

Hranice anektovaných oblastí bude Rusko ještě konzultovat s jejich obyvateli, prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Naznačil také, že nápad čečenského vůdce nasadit na Ukrajině jaderné zbraně vznikl pod vlivem emocí.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin s velkou pompou v pátek vyhlásil anexi čtyř ukrajinských regionů, ale Kreml stále nebyl schopný říct, co přesně vlastně zabral.

Pozoruhodné je to obzvlášť s ohledem na Putinova slova o tom, že bude ruské území bránit „všemi dostupnými prostředky“. Ani v Moskvě zjevně nevědí, co považovat za ono ruské území. Ruští politici dlouhodobě nevylučují ani nasazení taktických jaderných zbraní (analýzu, jak reálná tato možnost je, čtěte zde).

„Ačkoli už jsme něco upřesnili, řeknu vám to méně právnickým jazykem: Luhanská lidová republika a Doněcká lidová republika v hranicích z roku 2014, co se týče Chersonu a Záporoží, budeme hranice konzultovat s obyvateli těchto regionů,“ odpověděl v pondělí mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na otázku hranic nelegálně anektovaných území.

Sám uznal, že je to nejednoznačná odpověď. „Nemohu na otázku odpovědět, ale jakákoli konfigurace bude záviset na vůli lidí, kteří žijí na tom území,“ vytáčel se Peskov. Žádná další zinscenovaná referenda se ale podle něj neplánují, píše ruská agentura RIA.

„Dohody“ o připojení čtyř ukrajinských regionů už v pondělí jednomyslně schválila ruská Státní duma.

Analýza: Jak reálná je ruská jaderná hrozba?

Rusko má propracovanou strategii využití jaderných zbraní v případě hrozícího neúspěchu v konvenční válce. Ale prohrává na Ukrajině už dost, nebo ještě ne? Hranice, kdy by Kreml nasadil jaderný arzenál, je nejasná.

Rusko krátce po vyhlášení anexe přišlo o strategicky důležité město Lyman v Doněcké oblasti (více zde), a ztratilo tak část území, které chtělo anektovat. Mluví se také o postupu ukrajinské armády v Chersonské oblasti, byť oficiální potvrzení chybí, protože Kyjev v souvislosti s jižní ofenzivou vyhlásil informační embargo.

Peskov se v pondělí vyjádřil také k úvaze čečenského vůdce Ramzana Kadyrova nasadit po porážce v Lymanu na Ukrajině jaderné zbraně (o Kadyrovově vyjádření jsme psali zde).

„I v těžkých chvílích by měly být z jakéhokoli hodnocení vyloučeny emoce, pořád upřednostňujeme vyvážená a objektivní hodnocení,“ uvedl kremelský mluvčí. Zároveň ale zdůraznil, že Čečensko má velké zásluhy na průběhu speciální vojenské operace, jak Rusko dále nazývá svou agresi vůči Ukrajině.

Mluvčí komentoval rovněž žádost Kyjeva o urychlené přijetí do NATO, která reagovala právě na oznámení anexe čtyř ukrajinských regionů. „Pamatujte, že to bylo ukrajinské směřování k NATO…, které bylo jedním z důvodů speciální vojenské operace,“ uvedl Peskov.

Reklama

Doporučované