Hlavní obsah

Ukrajinci postupují i v Chersonské oblasti. Přiznali to sami Rusové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské ozbrojené síly postoupily v Chersonské oblasti a ovládly některé obce. Podle agentury Reuters to v pondělí v ruské televizi řekl Moskvou dosazený představitel tohoto ukrajinského regionu Vladimir Saldo. Ruská televize zveřejnila i záběry ustupujících jednotek od Lymanu.

Ruská televize odvysílala záběry ruských vojáků u LymanuVideo: AP

 
Článek

„Je to napjaté, řekněme to takhle,“ uvedl v ruské státní televizi Saldo, kterého ruské úřady dosadily do vedení okupované Chersonské oblasti. On a další tři představitelé Ruskem okupovaných ukrajinských regionů v pátek s ruským prezidentem Vladimirem Putinem podepsali v Moskvě smlouvy o připojení čtyř ukrajinských regionů k Ruské federaci.

Dosazený ruský vojensko-civilní správce oblasti Kirill Stremousov jeho slova následně mírnil ve vyjádření pro ruskou televizi Rossija 1: „Není žádná panika, ve městě Cherson je vše stabilizované, normální, nikdo se nikam neprorval.“ Frontu míní navštívit v nejbližších dnech, aby se přesvědčil o situaci na vlastní oči. Zástupce náčelníka Rosgvardije Čečenské republiky plukovník Sultan Rašajev ovšem pro TASS uvedl, že se Ukrajinci pokoušejí prorazit, ale nejde o rozsáhlý protiútok.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném nočním videoprojevu řekl, že ozbrojené síly jeho země nezaznamenávají úspěch pouze v okolí Lymanu na východě, ale naznačil pokrok také na jihu. Prezident uvedl, že ukrajinské síly plně osvobodily malé obce Archanhelske a Myroljubivka, nacházející se na severu Chersonské oblasti. Ukrajinská armáda se k nově hlášeným informacím z regionu dosud nevyjádřila.

V neděli různé zdroje z obou stran psaly, že ukrajinská armáda dobyla obec Zolota Balka na břehu Dněpru a postupuje dále na jih, uvedla ruská redakce BBC.

Ruští vojenští blogeři informují o postupu ukrajinských tanků až přes desítky kilometrů území podél západního břehu Dněpru, píše Reuters. Podle analytika Roba Leeho ze think-tanku Foreign Policy Research Institute někteří ruští vojenští blogeři píšou o ústupu ruských vojsk až po obec Dudčany, což je podle Reuters 40 kilometrů po proudu řeky od míst, kde ruské invazní síly čelily ukrajinské protiofenzivě o den dříve. „Když tolik ruských kanálů bije na poplach, obvykle to znamená, že mají problémy,“ napsal Lee.

Ruské jednotky se stahují od Lymanu

Ruská státní televize RTR odvysílala reportáž z fronty v Doněcké oblasti, která potvrzuje stahování ruských jednotek od Lymanu. Nyní se zakopávají na nových pozicích, řekl jejich velitel: „Nepřítel ovládl vesnici Terny. Odtamtud vedou dva směry dalšího postupu. První vede přes spojnici Kreminna–Rubižné, druhá na sever na Svatove. Uskupení Bars-13 je v obranných pozicích u severních okrajů Rubižného. Cílem je neumožnit nepříteli projít přes vesnici Kreminna. Právě teď se mužstvo zakopává, zřizuje palebná postavení a zaminovává oblast.“

„Rutinní činnost,“ zhodnotil to velící důstojník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám