Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Exšéf CIA: Pokud Rusové odpálí atomovku na Ukrajině, zničíme „nejaderně“ všechny jejich jednotky

Bývalý ředitel CIA David Petraeus foto: Profimedia.cz

V případě, že se ruský prezident Vladimir Putin rozhodne na Ukrajině nasadit jaderné zbraně, zničí USA a jejich spojenci ruské jednotky a jejich vybavení na Ukrajině a potopí Černomořskou flotilu. V rozhovoru se stanicí ABC News to řekl bývalý šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) David Petraeus.
  12:45

Podle něj nasazení ruských jaderných zbraní vyvolá odpověď NATO vedenou Spojenými státy. „Nechcete jadernou konfrontaci, ale stejně tak musíte ukázat, že je to nepřijatelné,“ řekl Petraeus k eventuálnímu nasazení jaderných zbraní.

V rozhovoru přiznal, že o případné reakci USA nemluvil s národním bezpečnostním poradcem Jakem Sullivanem. „Může to být pro Putina a pro Rusko ještě horší a na tom nic nezmění ani nasazení taktických jaderných zbraní na bojišti,“ řekl Petraeus. Ruskou hrozbu těmito zbraněmi je podle něj třeba brát vážně.

Ukrajinci se probíjejí k Chersonu. Rusové mohou uváznout za Dněprem

Na dotaz moderátora, jaká by byla reakce USA a NATO, odpověděl: „Zničení všech ruských konvenčních sil identifikovatelných na bojišti“ na Ukrajině, na sporném Krymu anektovaném Ruskem roku 2014 a lodí v Černém moři. „Na to nelze nereagovat, ale nebude se to rozšiřovat, to není jaderné za jaderné. Není zájem o jadernou eskalaci,“ řekl Petraeus.

Americký Institut pro studium války (ISW) se domnívá, že pravděpodobnost, že Rusko použije jaderné zbraně, snižují důsledky, které by to znamenalo i pro ruské jednotky. V jaderném prostředí by zřejmě nedokázaly fungovat a zasaženými oblastmi by ruské síly pravděpodobně nemohly postupovat.

Rusové pro Putina neplanou. Na rozdíl od Hitlera a Mussoliniho ruský vůdce nemůže využít hlavní zdroj síly fašismu

Podle Petraeuse Putin válku na Ukrajině prohrává. „Žádná anexe ani zastřené jaderné hrozby ho z této situace nemohou dostat,“ řekl bývalý šéf CIA. Evropě předpověděl „těžkou zimu“. „Bude čelit velmi omezené dodávce zemního plynu, ale překoná to a myslím, že se nerozštěpí v podpoře Ukrajiny,“ sdělil Petraeus.

Autor: