Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Věda

Objevil neandertálce v nás. Nobelovu cenu za lékařství získal švédský evoluční genetik Svante Pääbo

Švédský expert na evoluční genetiku Svante Pääbo. (16. října 2018) foto: Profimedia.cz

Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství za rok 2022 dostane švédský expert na evoluční genetiku Svante Pääbo. Oznámil to v pondělí ve Stockholmu švédský Karolinský institut. Ocenění biologovi náleží za objevy, které se týkají genomů předchůdců člověka a evoluce člověka, uvedl institut.
  13:23

Pääbovi se mimo jiné podařila sekvenace genomu neandertálce. Pääbo byl průkopníkem výzkumu, jenž porovnával genomy moderního člověka a jeho nejbližších vyhynulých příbuzných, neandertálců a denisovanů, a ukázal, že mezi druhy docházelo k míšení, zdůraznil Nobelův výbor Karolinského institutu.

„Odhalením genetických rozdílů, které odlišují všechny žijící lidi od vyhynulých hominidů, poskytly tyto objevy základ pro zkoumání toho, co činí nás lidí tak jedinečnými bytostmi,“ uvedl Nobelův výbor. „Genetické rozdíly mezi Homo sapiens a našimi nejbližšími dnes už vyhynulými příbuznými byly neznámé, dokud nebyly identifikovány díky Pääboovým pracím,“ uvedl výbor ve zdůvodnění svého rozhodnutí.

Geny přenesené od předchůdců mají na dnešního člověka fyziologický dopad. Ovlivňují například způsob, jakým náš imunitní systém reaguje na infekce, napsala agentura AFP.

Podle tajemníka Nobelova výboru Thomase Perlmanna byl nový laureát Nobelovy ceny zprávou o jejím získání ohromen a byl velmi šťastný. „Byl z tohoto ocenění neuvěřitelně nadšený,“ dodal Perlmann.

Podle AFP byl Pääbo dlouho považován za jednoho z možných kandidátů na Nobelovu cenu, ale v posledních letech se ze seznamů favoritů vytratil. Nobelovu cenu přitom dostal v roce 1982 už jeho otec, biochemik Sune Bergström, jehož je nemanželským synem.

Pravěká dívka Denny a její rod. Tři druhy člověka a jejich křížení

Nobelova cena za fyziologii a lékařství je první z Nobelových cen, které budou vyhlášeny tento týden. Postupně budou následovat jména držitelů cen za fyziku, chemii, literaturu a za mír. Jako poslední jsou každoročně vyhlašovány ceny za ekonomii, jejichž laureáti budou známi v pondělí 10. října. Loni dostali Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství američtí molekulární biologové David Julius a Ardem Patapoutian za objev receptorů teploty a hmatu.

Vedle medaile a diplomu na laureáty Nobelových cen čeká i finanční prémie, která činí deset milionů švédských korun (22,6 milionu Kč). Laureáti ocenění slavnostně převezmou 10. prosince, v den výročí úmrtí švédského vynálezce dynamitu Alfreda Nobela, na základě jehož závěti jsou ceny udělovány.

Autor: