Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Spořte a snižte doma teplotu, i Macron nosí rolák. Francouzská vláda propaguje šetření, ačkoli je teplo

Francouzský prezident Emmanuel Macron oblékl rolák, propaguje tak energetické úspory. (3. října 2022) foto: Profimedia.cz

Francouzský prezident Emmanuel Macron se v pondělním videu o vládních reformách objevil v roláku. Přidal se tak k několika členům jeho vlády, kteří pomocí roláků propagují energetické úspory nezbytné pro nadcházející zimu. U opozičních politiků ale Macron svým krokem vyvolal spíše posměch, Francie totiž zažívá poměrně teplý podzim.
  16:24

Jako první v roláku podle BFM TV vystoupil ministr hospodářství Bruno Le Maire. Před týdnem přišel s prohlášením, že Francouzi už ho nebudou vídat v kravatě.

Jeho úřad v létě čelil vlně kritiky za nadměrné a nákladné používání klimatizace, zatímco občany vyzýval k šetrnosti. Le Maire rovněž slíbil, že ministerstvo v zimě bude své prostory vytápět nanejvýše na 19 stupňů Celsia.

Vedle pánů v rolácích se členky vlády objevily na veřejnosti v péřových prošívaných bundách. Nejprve se v bundě s motivy motýlů na jednání s ekologicky smýšlejícím starostou objevila premiérka Élisabeth Borneová.

O den později oblékla zimní bundu i ministryně pro energetickou transformaci Agnès Pannierová-Runacherová.

„Pokud by to nebylo tragické, bylo by to komické,“ řekl republikánský politik Xavier Bertrand. Marine Le Penová ve středu Le Mairův projev označila za „beznadějnou“ komunikaci a „politiku pro hlupáky“.

Autoři: ,