Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Miliardář Musk radí Ukrajincům zříct se Krymu. Diplomat ho poslal k čertu, Zelenskyj tasil anketu

Autor: ČTK, simao - 
4. října 2022
07:11

Vlnu pobouření vyvolal na Ukrajině „mírový plán“, který představil na twitteru americký podnikatel Elon Musk. Kyjev by se podle něj měl vzdát Krymu a přijmout skutečnost, že válku s Ruskem pravděpodobně nevyhraje. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o návrhu uspořádal vlastní anketu - ptá se lidí, kterého Muska mají raději, zda toho, který podporuje Ukrajinu, nebo Rusko.

Americký miliardář Elon Musk v plánu navrhl, aby Ukrajina získala neutrální status a zřekla se Ruskem anektovaného poloostrova Krym. Pod dohledem OSN by se podle něj mělo na anektovaných územích uskutečnit nové hlasování, které by odráželo „vůli lidu“. O svém návrhu nechal lidi na twitteru hlasovat. K 7:00 SELČ se zhruba 60 procent z 2,18 milionu hlasujících vyslovilo proti.

K návrhům zpochybňujícím územní celistvost Ukrajiny se v komentářích rozhořčeně vyjádřily tisíce uživatelů twitteru.

Jedním z nich byl diplomat a zástupce Ukrajiny při OSN Andrij Melnyk, který Muska nevybíravým způsobem poslal k čertu. Ministr zahraničí Dmytro Kuleba podnikatele obvinil, že slovo mír používá jako eufemismus pro to, aby Ruskové mohli „vraždit a znásilňovat další tisíce nevinných Ukrajinců a zabírat další území“.

Dovysvětlení nabídl Musk ve svém dalším příspěvku, v němž varuje před „zničujícími ztrátami na životech“, pokud bude Rusko donuceno k plné mobilizaci kvůli ohrožení Krymu. Uvedl také, že Ukrajina má třikrát méně obyvatel, a její vítězství je proto nepravděpodobné.

„Pokud vám jde o ukrajinský lid, usilujte o mír,“ napsal Musk. Uživatele nechal opět hlasovat, nyní zda by se obyvatelé Krymu a Donbasu měli mít možnost sami rozhodnout, zda budou součástí Ruska nebo Ukrajiny.

Zelenskyj spustil vlastní anketu

Do debaty následně zasáhl prezident Zelenskyj, který uspořádal vlastní hlasování, v němž lidé mají možnost odpovědět na otázku: „Kterého Elona Muska máte raději? Příznivce Ukrajiny, nebo Ruska?“ Během krátké doby se ankety zúčastnil bezmála milion lidí, přičemž zhruba 81 procent respondentů dalo přednost Muskovi coby podporovateli Ukrajiny. V Zelenského anketě již hlasovalo 1,68 milionů lidí.

Kyjevské vedení usiluje o úplné osvobození všech Ruskem okupovaných území, tedy včetně Krymu, anektovaného už v roce 2014. Rusko zahájilo plnohodnotnou invazi na Ukrajinu 24. února a po narychlo uspořádaném a mezinárodně neuznaném hlasování z minulého týdne anektovalo čtyři částečně okupované oblasti na jihu a východě Ukrajiny. Ruský parlament dnes anexi formálně potvrdil.

Musk bezprostředně po začátku invaze zpřístupnil Ukrajině satelitní internetovou službu Starlink, která se ukázala být velice užitečná nejen pro běžné občany postižené výpadky klasických komunikačních sítí, ale také pro akceschopnost ukrajinské armády.

13:22
Dnes

Ruský útok na vodní elektrárnu Dněpr 22. března způsobil škodu na životním prostředí ve výši nejméně 3,5 milionu dolarů (82 milionů Kč), i když se očekává, že se tato částka zvýší, uvedl ukrajinský ministr životního prostředí a přírodních zdrojů Ruslan Strilec podle listu The Kyiv Independent.

12:43
Dnes

Polská kontrarozvědka ABW vyšetřuje činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti členským státům a orgánům Evropské unie. Dnes to podle portálu onet.pl oznámil Jacek Dobrzyński, mluvčí vládního koordinátora tajných služeb. Polsko při vyšetřování spolupracuje s Českem. Členové sítě podle Varšavy chtěli uspořádat v EU proruské iniciativy a mediální kampaně s cílem prosazovat oficiální ruskou zahraniční politiku.

12:20
Dnes

Úřady v Kyjevě kvůli hrozbě ruských raketových útoků na civilní cíle posílí bezpečnostní opatření, oznámil šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko. Upozornil také na riziko proniknutí ruských diverzních skupin nebo agentů ruských tajných služeb do Kyjeva.

Rada na obranu Kyjeva podle Popka posoudí pořádání veřejných akcí v Kyjevě, kterých se účastní velké množství lidí, i bezpečnostní opatření ve veřejné dopravě, školních nebo zdravotnických zařízeních. Bezpečnostní složky posílí ostrahu míst, na kterých bývá hodně lidí, a civilní ochrana má za úkol zajistit, aby lidé měli neustále přístup do krytů a aby fungovaly takzvané stanice nezlomnosti. Jde o místa, která vznikla na Ukrajině po začátku ruské invaze, kam se lidé mohou přijít ohřát, připojit se k internetu nebo si nabít telefon. Ukrajinské bezpečnostní složky také zesílí monitoring sociálních sítí kvůli šíření dezinformací a provokací, které by mohly destabilizovat situaci v Kyjevě.

„Žádáme občany Kyjeva, aby zachovali klid. Nepropadejte panice,“ uvedl Popko. Vyzval obyvatele Kyjeva, aby neignorovali výstrahy upozorňující na hrozící letecký útok.

Zobrazit celý online

Video  ELON MUSK  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa