Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Svět

Dánsko zaznamenalo drony nad plynovým polem, Švédové nepouští k Nord Streamu

Plynové pole Tyra, které provozuje francouzská energetická společnost TotalEnergies. foto: TotalEnergies

Dánská policie o víkendu zaznamenala hlášení o aktivitě dronů poblíž plynového těžebního pole Roar v Severním moři. Švédsko podle agentury AP uzavřelo oblast vyšetřování úniku plynu z poškozeného plynovodu Nord Stream v Baltském moři.
  16:26

Plynové pole Roar se nachází vedle největšího dánského plynového pole Tyra. Obě těžební lokality provozuje francouzská energetická společnost TotalEnergies. Ta už minulý týden pozorovala „nepovolenou aktivitu dronů“ poblíž jednoho ze svých těžebních zařízení v Severním moři Halfdan B.

Dánsko, podobně jako jiné země v regionu, zesílilo stupeň pohotovosti v energetickém a těžebním sektoru poté, co některé země označily za sabotáž poškození ruských plynovodů Nord Stream 1 a 2, z nichž uniklo obrovské množství plynu do moře.

Švédský prokurátor pověřený vyšetřováním úniků z plynovodů uvedl, že nařídil uzavření oblastí, kde probíhá předběžné vyšetřování údajné „závažné sabotáže“.

„Chápu velký zájem veřejnosti, ale my jsme na počátku předběžného vyšetřování, a proto nemohu sdělit podrobnosti o tom, jaké vyšetřovací kroky podnikáme,“ citovala AP prokurátora Matse Ljungqvista.

Švédská pobřežní stráž upřesnila, že lodě, potápěči, rybářské čluny a ponorky se nesmí ke dvěma únikům u švédských břehů přiblížit na méně než 9,3 kilometru.

Minulý týden podvodní exploze, při nichž byly použity stovky kilogramů výbušnin, poškodily plynovody Nord Stream 1 a 2 na čtyřech místech nedaleko pobřeží Švédska a Dánska. Z potrubí uniklo velké množství metanu do mezinárodních vod.

Autoři: ,