Neviditelný plášť by tu mohl být do 10 let. Anebo ne? Prototyp má k reálné věci daleko

Kus oblečení, díky kterému by se jeho majitel stal neviditelným, patří mezi nejoblíbenější sci-fi motivy. Snad každý někdy zatoužil mít podobný plášť, jako měl Harry Potter. Jenže je vůbec reálné něco podobného vytvořit? Výrobce extrémních oděvů Vollebak si myslí, že se svou bundou pro „termální kamufláž“ je na dobré cestě. Zatím ale příliš nepřesvědčuje.

Vollebak má za sebou širokou škálu oblečení, které slouží k těm nejextrémnějším situacím, které si dokážete představit. Firma vytvořila například bundu schopnou zabíjet viry. Nebo triko na bázi řas, které má být schopné se rozložit do 12 týdnů. Nabízí i mikinu odolnou podle jejích tvrzení vůči všem elementům dostupným na Zemi, i ohni – a slavný dobrodruh Bear Grylls si ji chválí. 

Společnost se s také pravidelně s oděvními materiály radí s NASA a Evropskou vesmírnou agenturou, navrhla bundu určenou pro Mars… jednoduše míří daleko. Poslední cíl, který si stanovila, je ale zatím nejambicióznější – bunda schopná poskytnout majiteli plnou neviditelnost.

V hlavní roli grafen

Zatím Vollebak neviditelnosti nedosáhl, představil ale bundu poskytující „termální kamufláž“, která má být mezikrokem. Vytvořil ji ve spolupráci s Manchesterskou univerzitou a částečně dokáže svého nositele skrýt před infračervenými kamerami.

Bunda je vybavena 42 grafenovými panely, kdy každý jeden z nich je vytvořen ze 100 vrstev čistého grafenu. Do nich vedou zlaté a měděné dráty připojené k mikrokontroleru, kterými lze do panelů pouštět různou úroveň napětí. Panely takto může majitel individuálně ovládat a měnit termální záření na povrchu bundy. V teorii tedy lze nastavit bundu na jakoukoliv termální úroveň a teplo vyřazované člověkem zůstane skryto.

„Klíčový detail je, že každý jeden panel můžeme programovat samostatně, aby vyřazoval jinou úroveň tepla. Takto to (bunda/člověk pozn. red.) může splynout s okolím a působit neviditelně před infračervenými kamerami,“ vysvětluje firma.

Vollebak je přesvědčen, že stejný princip díky vlastnostem grafenu může být použit i pro viditelné spektrum světla, takže by pak mělo být možné dosáhnout „tradiční“ neviditelnosti. „V momentě kdy máte jedno zařízení, které kontroluje všechny vlnové délky, se myšlenka tvorby neviditelného pláště stává velmi reálnou,“ uvádí firma. 

Dokonce přichází s divokými vizemi o letadlu pokrytém dostatečným množstvím panelů, že splyne s ranvejí a člověkem, který zcela zmizí v lese. 

Zatím spíš sen

Existuje ale několik háčků. Bunda ve své současné formě není použitelná. Panely pokrývají jen její malou část v oblasti břicha a prsou, kde je plocha rovná, použitý grafen je příliš neohebný na to, aby pokryl celý oděv a ještě jsou na něm viditelné spoje. Pokud nepokryje celou plochu, celý záměr pokulhává až selhává. Nemluvě o tom, že není příjemné oděv s takovými panely nosit.

Vollebak také nepopisuje, jak přesně chce grafenové panely upravit, aby byly schopné maskovat viditelné spektrum světla, obecně svá tvrzení nepodkládá recenzovanými studiemi. 

Firma nicméně podotýká, že na svých grafenových panelech bude dál pracovat, aby si dosáhla toho, co si předsevzala. Opravdový neviditelný plášť chce představit do 5 až 10 let.

Diskuze (5) Další článek: Čekání je u konce. Legendární MikroTik už má router s Wi-Fi 6

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,