Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Věda

Nedokážete zaplatit dětem kroužky? Přinášíme rady, kam se obrátit s žádostí o finanční pomoc


V kroužku robotiky. Děti se tu ze speciální stavebnice učí sestavovat jednoduché stroje na dálkové ovládání | foto: František Vlček MAFRA

Premium
Právě v těchto dnech se znovu rozbíhají nejrůznější zájmové a vzdělávací kroužky. Vzhledem ke zdražení energií, inflaci a dalšímu růstu cen však byla řada organizátorů nucena zvednout jejich cenu.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

„Bohužel i nás se aktuální stav velmi dotýká,“ říká Jakub Reindl, předseda sdružení Kroužky, které celorepublikově zprostředkovává široké spektrum dětských aktivit. „Rostou náklady na mzdy i na pomůcky,“ vypočítává.

„Nejvíce však zdražil nájem prostor v jednotlivých školách. Na některých místech vzrostl meziročně i o více než sto procent! Také my pak musíme tyto rostoucí náklady promítnout do cen kroužků. Průměrně se oproti loňskému roku jedná o patnáctiprocentní nárůst,“ vysvětluje Jakub Reindl a dodává, že výše ceny se ale hodně odvíjí od místa – někde zůstala plus minus podobná a podařilo se ji udržet, jinde vzrostla i o třicet procent.

Pomoci může město

Zdražování se do velké míry vyhnuli například v Domě dětí a mládeže Prahy 6. Většinu kurzů pořádají ve vlastních prostorách, nemusí proto platit za nájmy. „Často u nás učí vysokoškolští studenti,“ objasňuje vedoucí sportovní sekce Matěj Hejda, proč u nich ceny až tolik nerostou. Jedním dechem však dodává, že ani takový student už dnes nebude vyučovat za 140 korun na hodinu, jako tomu bylo dříve.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se