Česko | Kvantové počítače | IT4Innovations

Ostrava už nebude černá, ale kvantová. Poběží v ní evropský kvantový počítač LUMI-Q

Česká republika bude hostit evropský kvantový počítač LUMI-Q. Novinku oznámilo v úterý 4. října IT4Innovations národní superpočítačové centrum při VŠB – Technické univerzitě Ostrava. Kvantový počítač bude integrován se stávajícími superpočítači.

Společný evropský podnik EuroHPC vybíral projekty, ze kterých vzejdou nové evropské kvantové počítače. Součástí je také konsorcium LUMI-Q, jehož kvantový počítač bude umístěn v České republice, konkrétně v Národním superpočítačovém centru v Ostravě.

Kvantový počítač v Ostravě

LUMI-Q vybuduje, bude provozovat a zpřístupní nový evropský kvantový počítač pro celou uživatelskou základnu EuroHPC JU. Konsorcium navazuje na práci konsorcia LUMI, jež pořídilo a stále provozuje nejvýkonnější evropský pre-exascalový superpočítač LUMI umístěný ve Finsku.

Konsorcium poskytne celoevropské prostředí pro kvantové výpočty. Navrhovaná koncepce umožňuje integraci kvantového počítače hned do několika superpočítačů EuroHPC, včetně ostravské Karoliny. IT4Innovations bude kvantový počítač provozovat jménem společného podniku EuroHPC.

„Naší ambicí je přinést evropské vědecké komunitě jedinečné, udržitelné a špičkové prostředí pro kvantově akcelerované superpočítače, které umožní evropský úspěch a konkurenceschopnost v globálním, kvantově řízeném inovačním systému,“ řekl ředitel superpočítačových služeb v IT4Innovations a koordinátor projektu LUMI-Q Branislav Jansík.

Kvantové výpočty

Kvantové počítače umožňují řešení problémů, které jsou daleko za technickými možnostmi současných superpočítačů. Kvantové výpočty mohou pomoci při navrhování bezpečnějších a udržitelnějších výrobků a procesů, léčiv či ekologické katalýzy. Mezi další významné oblasti patří řešení komplikací v logistice, složité finanční analýzy, kybernetická bezpečnost, přesné předpovědi počasí a klimatu nebo obor umělé inteligence.

Efektivně implementované vysoce výkonné počítání (HPC) akcelerované kvantovým počítačem může přinést pozoruhodné zrychlení řešení reálných výpočetních problémů a pomoci tak řešit některé z nejnaléhavějších výzev, kterým společnost čelí. Ve střednědobém až dlouhodobém horizontu se očekává, že kvantové zrychlení bude mít převratný význam.

„Jsem velmi potěšen, že Česká republika a naše superpočítačové centrum IT4Innovations bylo vybráno k hostování kvantového počítače konsorcia LUMI-Q. Věřím, že se nám podaří vytvořit špičkový ekosystém pro kvantové výpočty, kde budou nejnovější kvantové technologie integrovány do stávající evropské superpočítačové infrastruktury, což může v budoucnu vést k významným průlomům plynoucím z konvergence těchto dvou oblastí,“ uvedl ředitel národního superpočítačového centra IT4Innovations Vít Vondrák.

Diskuze (16) Další článek: Jak správně nastavit nový NAS: Disky, uživatelé a sdílené složky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,