Intel | Grafické karty | Intel Arc

Grafické karty Intel Arc 770 a 750 budou levné, což je jejich jediná přednost

Od 12. října by se konečně měly začít prodávat nové desktopové grafické karty od Intelu – Arc A750 a Arc A770. Firma se vzhledem ke své pozici na trhu a výkonu karet rozhodla útočit hlavně nízkou cenou, která je sice výhodná při srovnání s modely od Nvidie, ale méně už při srovnání s levnými modely od AMD.

Intel již dříve ukazoval, že nejvyšší model Arc A750 bude výkonem srovnatelný s GeForce RTX 3060, avšak pouze v moderních hrách s DirectX 12 a při využití technologie Resizable Bar, která je takřka nutností. U starších her se vše řeší přes emulaci, což znamená výkonnostní propad a problémy s kompatibilitou.

INTEL-A7-LIMITED-SPECS.jpg

Grafická karta Arc A770 bude dostupná ve verzích s 8 GB nebo 16 GB paměti a to za cenu od 329 dolarů, tedy asi 9 200 korun. Nižší verze Arc A750 vyjde na 289 dolarů (přibližně 8 tisíc korun). Právě poměr ceny a výkonu má přesvědčit uživatele o výhodnosti těchto modelů. O výrobu se bude starat jak Intel, tak i partneři jako ASRock a další.

INTEL-ARC.jpg

V omezeném rozsahu už Intel nabízí i low-endový model A380 (TDP 75 W), ale uvedení řady Arc A580 a A310 zatím není oznámené.

Oba nejvyšší modely už jsou v rukou recenzentů, takže se brzy dočkáme nezávislých testů, které odhalí, zda Intel stihl vyřešit základní problémy, jež byly objevené před několika týdny například v samotném rozhraní ovladačů a obrazových funkcích.

INTEL-ARC-A770-BOX.jpgINTEL-ARC-A750-BOX.jpgINTEL-ARC2.jpg
INTEL-A750.jpgINTEL-A770-4.jpg

Zajímavostí je, že Intel nijak licenčně neomezuje použití těchto karet v datacentrech, takže je lze použít i pro platformy pro cloudové hraní. To neplatí u konkurence v podobě Nvidie nebo AMD, kde není možné karty typu GeForce nebo Titan takto používat či pronajímat. Zákaz je ale na úrovni ovladačů a podpory, což nemusí být takový problém pro řadu nasazení.

Diskuze (12) Další článek: Jeden z nejlepších e-mailových klientů zamířil i na Windows. Spark ale zároveň zavádí předplatné

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,