Procesory | Čipy | Rusko

Ruské procesory Baikal jsou zabité. Firma zbankrotovala a nic nevyvíjí

V minulosti jsme na Živě.cz informovali o ruských procesorech Baikal, které sice zrovna nepatřily mezi nejvýkonnější, ale alespoň to bylo něco pokročilejšího pro použití v počítačích, serverech a potenciálně superpočítačích.

Společnost T-Platforms, pod kterou spadá divize Baikal Microelectronics a která stojí za vývojem těchto procesorů, ale nyní už definitivně zbankrotovala a nic nevyvíjí. Původní ředitel Vsevolod Opanasenko dle informací Cnews.ru oznámil i osobní bankrot a to potom, co čelil 10letému vězení.

Podle zdrojů přitom problémy s ruskými procesory Baikal nebyly tolik způsobené sankcemi, které přišly už v roce 2014, kdy Rusko obsadilo Krym. Zatímco v případě procesorů na bázi instrukčních sad Arm a MIPS nebyl s vývojem a výrobou tak velký problém (v pozdější fázi se plánovala dokonce výroba u TSMC), v té době se do struktury a rozhodování dostala ruská vláda, která do společnosti vložila vlastní investice. Cílem bylo vyvíjet kompletně vlastní procesory nezávislé na západních technologiích od Intelu a AMD.

To se ale v termínu nepodařilo stihnout a po nedodání 9 tisíc počítačů pro ruské ministerstvo, byl ředitel společnosti T-Platforms zatčen a provoz pozastaven. Sen o tom, že procesory Baikal budou řešením jak pro běžné počítače, tak is servery, se tak definitivně rozplynul.

Vzhledem k tomu, že nové sankce zakazují prodeje většiny důležitých čipů do Ruska (procesory, grafické karty a podobně), Rusko bude mít obrovské problémy pro servis a upgrade výpočetního arsenálu, který je dnes extrémně důležitý pro celou ekonomickou infrastrukturu, včetně vládních systémů.

Diskuze (109) Další článek: USB-C, nebo USB Type-C? Tvůrci standardu pořád více fandí složitějšímu názvu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,