Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Rusové se přijeli vzdát v obrněnci. Domluvili se po telefonu

Svět

  21:02
Ukrajinští vojáci zveřejnili video, jak se jim přijeli vzdát ruští vojáci v obrněném vozidle. Ověšené bylo bílou látkou, aby bylo jasné, že neútočí, ale kapitulují. Ukrajinská armáda během nynější protiofenzívy zaznamenala další úspěchy. Podařilo se jí osvobodit města na severovýchodě a blíží se i k Chersonu na jihu země.

Na záběrech je BMP-2, které v licenci vyrábělo i Československo jako BVP-2. Ukrajinci průběžně informují vojáky na druhé straně „barikády“, že s nimi bude při bezproblémové kapitulaci dobře zacházeno. A i to, že za odevzdání nepoškozené bojové techniky dostanou finanční odměnu.

V tomto případě byly podle dostupných informací podmínky domluveny po telefonu.

V uplynulých týdnech úspěšně pokračuje ukrajinská protiofenzíva. Nejdůlěžitější pro Kyjev bylo dobytí města Lyman na severovýchodě země. Podle posledních zpráv už ukrajinské jednotky pronikají do nitra Luhanské oblasti, která byla doposud jako jediná zcela pod ruskou kontrolou.

Úspěchy slaví Ukrajinci také na jihu země, kde se jejich armáda přiblížila směrem k Chersonu a Nové Kachovce, kde se nachází most přes Dněpr.

Autor: