Zelenskyj: Ukrajina osvobodila 500km čtverečních Chersonské oblasti

foto Ilustrační foto - Ukrajinští vojáci na obrněném vozidle mezi městy Izjum a Lyman, 4. října 2022.

Kyjev - Ukrajinské ozbrojené síly od začátku října osvobodily v jihoukrajinské Chersonské oblasti od ruské okupace přes 500 kilometrů čtverečních území. Podle agentury Reuters to dnes oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Mluvčí jižního velitelství ukrajinské armády Natalija Humenjuková dnes dříve hovořila o 400 kilometrech čtverečních. Generál Oleksij Hromov z ukrajinského generálního štábu novinářům řekl, že v Charkovské oblasti Ukrajinci během dvou týdnů postoupili při protiofenzivě proti ruským invazním silám až o 55 kilometrů.

Zelenskyj dnes v pravidelném videoprojevu uvedl, že ukrajinští vojáci v Chersonské oblasti osvobodili desítky osad. Úspěchy podle něj vojenské síly Kyjeva zaznamenaly i na severovýchodě Ukrajiny.

V některých směrech se podle Humenjukové frontová linie posunula až o 20 kilometrů. Mluvčí dodala, že celkově je situace nadále obtížná a vyvíjí se velmi dynamicky.

Hromov pak podle agentury Reuters řekl, že ukrajinské ozbrojené síly od 21. září dobyly zpět 93 obcí a osvobodily přes 2400 kilometrů čtverečních území od ruské okupace v Charkovské oblasti na severovýchodě země. Ruské jednotky se podle něj snaží zpomalit ukrajinský postup z nedávno osvobozeného Kupjansku ve směru na Svatove.

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu není možné bezprostředně ověřit.

Ukrajinské síly postupují na severovýchodě a jihu země v rámci protiofenzivy, o níž Zelenskyj v úterý prohlásil, že v ní dosáhly velkého a rychlého pokroku. Americký Institut pro studium války (ISW) ve své poslední analýze uvedl, že ukrajinská protiofenziva v Charkovské oblasti ani po měsíci úspěšných operací nekulminovala a postupuje nyní do západní části Luhanské oblasti.

Ukrajinska pravda zároveň napsala, že ruské letectvo dnes podniklo raketový útok na Ukrajinu z běloruského území, což se podle představitelů ukrajinské armády stalo poprvé od konce srpna. Ruské letouny podle nich vyslaly rakety na Chmelnyckou oblast. Podle ruské služby stanice BBC si údery nevyžádaly žádné oběti.

WSJ: Ukrajinský protiúder živí zabavené ruské zbraně, je jich víc než západních

Zabavené a opuštěné ruské tanky, houfnice a obrněná vozidla podporují ukrajinskou protiofenzivu proti ruským silám víc, než zbraně dodávané Kyjevu ze západních zemí. Napsal to list The Wall Street Journal (WSJ), který na základě veřejně dostupných dat spočítal množství ruských zbraní získaných ukrajinskou armádou od začátku války a srovnal ji s počtem dodávek zbraní ze Západu za stejnou dobu.

Ukrajina od únorového zahájení ruské invaze ukořistila 460 ruských tanků, 92 samohybných houfnic, 448 bojových vozidel pěchoty, 195 obrněných bojových vozidel a 44 salvových raketometů. Vyplývá to z fotografií a videí ruského vybavení zveřejněných na sociálních sítích a v médiích, které analyzoval web Oryx. Skutečný počet ruských zbraní v ukrajinských rukou je pravděpodobně vyšší, protože ne všechna technika byla zvěčněná na snímcích nebo záběrech.

Ukrajina na konci léta zahájila protiofenzivu na jihu a severovýchodě země, kde v Charkovské oblasti bleskově dobyla zpět velkou část území, které obsadili Rusové. Zejména tento protiúder podle WSJ zanechal v rukou Ukrajinců stovky kusů ruské výzbroje, protože ruská armáda při neorganizovaném ústupu opustila své těžké zbraně a sklady zásob.

V kombinaci se zbraněmi, které ukrajinská armáda získala po dubnovém ústupu ruských jednotek ze severu po neúspěšném pokusu obsadit Kyjev, se Moskva podle veřejně dostupných informací stala co se objemu týče největším dodavatelem zbraní Ukrajině; Západ přitom v některých případech výrazně překonala. WSJ nicméně podotýká, že zbraně dodávané západními zeměmi jsou většinou modernější a přesnější.

Například ukrajinský prapor "Sich" získal deset moderních tanků T-80 a pět samohybných kanónů 2S5 Hyacint, když v září vstoupil do okupovaného a nyní osvobozeného Izjumu, uvedl zástupce náčelníka Ruslan Andrijko. "Máme tolik kořisti, že nevíme, co s ní. Začali jsme jako pěší prapor, a teď se z nás tak trochu stává mechanizovaný prapor," dodal.

Náčelník štábu ukrajinského dělostřeleckého praporu na Charkovské frontě uvedl, že jeho jednotka nyní vedle amerických děl obsluhuje čtyři nedávno ukořistěné ruské houfnice 2S19 Msta, pro které má dostatek munice sovětské výroby.

"Rusové už nemají palebnou převahu. Před zahájením ofenzivy jsme zničili všechny jejich dělostřelecké jednotky a pak jsme začali postupovat vpřed tak rychle, že ani neměli čas natankovat a naložit své tanky," řekl náčelník. "Prostě utekli a všechno tu nechali," uvedl.

Rusko během svého tažení získalo také ukrajinské zbraně, hlavně na začátku invaze, kdy ovládlo velké části Ukrajiny. Podle údajů webu Oryx ukořistili Rusové 109 ukrajinských tanků, 15 houfnic a 16 bojových vozidel pěchoty.

WSJ připomíná, že Západ na Ukrajinu neposlal žádné tanky západní výroby. Kyjev obdržel mimo jiné 230 modernizovaných tanků T-72 z Polska a desítky dalších z České republiky. Americká a evropská pomoc se jinak soustředila především na dělostřelecké zbraně, jako jsou americké houfnice M777 a Paladin, německé PzH 2000 a polské AHS Krab a salvové raketomety HIMARS americké výroby.

ISW: Ukrajinská protiofenziva pokračuje v Luhanské oblasti

Ukrajinská protiofenziva v Charkovské oblasti na severovýchodě země ani po měsíci úspěšných operací nekulminovala a nyní postupuje do západní části Luhanské oblasti. Ve své poslední analýze ruské invaze na Ukrajinu to uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Britské ministerstvo obrany ve své zprávě konstatuje, že ukrajinské ozbrojené síly 2. října zahájily novou fázi protiofenzivy v Chersonské oblasti na jihu země. Ukrajinský generální štáb v ranní operační svodce píše, že ruské jednotky zaminovávají infrastrukturní objekty ve městě Enerhodar, kde se nachází také Záporožská jaderná elektrárna.

"Ukrajinské síly se 5. října zmocnily Hrekivky a Makijivky na západě Luhanské oblasti (přibližně 20 kilometrů jihozápadně od města Svatove," píše ISW. "Ruským silám se nepodařilo udržet břehy řek Oskil a Severní Doněc a využít je jako přirozené hranice, aby zabránily ukrajinským jednotkám v pronikání do zranitelných částí Ruskem okupované severovýchodní Ukrajiny," poznamenal institut.

Terén v západní části Luhanské oblasti je podle něj vhodný pro rychlý manévrový způsob boje, který Ukrajinci účinně použili v Charkovské oblasti v září. "A podle otevřených zdrojů nejsou žádné náznaky, že by ruská armáda západ Luhanské oblasti výrazně posílila," dodal ISW, jenž se domnívá, že dvě pokračující ukrajinské protiofenzivy pravděpodobně nutí Kreml upřednostňovat obranu jedné oblasti na úkor druhé, což může zvýšit pravděpodobnost ukrajinského úspěchu v obou.

"Při postupu na jih posunuly ukrajinské jednotky frontovou linii vpřed až o dalších 20 kilometrů," uvádí britské ministerstvo obrany, podle něhož ukrajinské ozbrojené síly dosáhly především úspěchů podél východního břehu řeky Inhulec a západního břehu Dněpru. "Zatím však neohrozily hlavní ruské obranné pozice," píše britský resort obrany. Ruské jednotky se podle něj obvykle stáhly a pro ruské velitele je pravděpodobně jednou z největších obav rostoucí ohrožení území kolem Nové Kachovky. "Poškozený přechod přes Dněpr v této oblasti pro ně zůstává jednou z mála cest pro zásobování sil," píše ministerstvo.

Ukrajinský generální štáb ve své zprávě o vývoji bojů uvedl, že se nepřítel snaží udržet okupovaná území, své úsilí soustředí na to, aby narušil akce ukrajinských sil v některých směrech, a pokračuje ve snaze útočit v oblastech Bachmutu a Avdijivky v Doněcké oblasti.

"Za posledních 24 hodin okupanti podnikli pět raketových, osm leteckých úderů a 65 raketometných útoků," píše velení ukrajinské armády, podle něhož ruské útoky poškodily více než 30 obcí napříč Ukrajinou, včetně měst Bila Cerkva v Kyjevské oblasti nebo Záporoží.

"V důsledku postupného osvobozování dočasně okupovaných území (ukrajinskými) obrannými silami je současně s odchodem jednotek ruských okupačních sil zaznamenán odchod přisluhovačů okupačních úřadů. Podle dostupných informací byl zaznamenán přesun tří autobusů přívrženců okupantů z obce Svatove do Novopskova v Luhanské oblasti," tvrdí ukrajinský generální štáb, podle něhož je obdobná situace v Chersonské oblasti. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu není možné bezprostředně nezávisle ověřit.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.04.2024 ČTK

Reklama

10°C

Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 3°C

Celá předpověď