Nasazení íránských bezpilotních letounů na ruské straně válku proti Ukrajině zásadně neovlivní, uvedl ve své páteční analýze americký Institut pro studium války (ISW). Íránské drony nepřinášejí efekt, který by byl srovnatelný s nasazením amerických raketometů HIMARS ukrajinskou armádou. Ukrajinské síly navíc těží z toho, že se jim daří v terénu zabavovat ruskou vojenskou techniku, upozornilo dnes britské ministerstvo obrany.

„Ruská armáda se zřejmě nepokouší koncentrovat nálety (íránských) dronů na klíčové body v blízkosti fronty. Vypouští ale množství dronů proti civilním cílům v týlu. Pravděpodobně doufá, že terorem dosáhne výsledku, ale toto počínání nepřináší úspěch," míní analytici ISW.

Když ukrajinští vojáci v létě obdrželi raketomety HIMARS, použili přesné rakety dalekého dosahu především k ničení muničních skladů, komunikace a štábů v ruském týlu. Díky tomu podle vojenských odborníků dokázali způsobit přelom na bojišti, poznamenala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Ukrajinské síly tvrdí, že jen za čtvrteční odpoledne a večera protileteckými raketami sestřelily na jihu země pět nepřátelských dronů, z toho čtyři íránské výroby. Celkově sestřelily 60 procent z 86 íránských dronů Šáhid-136, které Rusko dosud vypustilo proti cílům na Ukrajině, píše list Ukrajinska pravda. Ve válečných podmínkách ale tvrzení znepřátelených stran o vzájemně způsobených ztrátách nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Ukrajinským silám se také daří získávat ruské obrněné vozy a upravovat je pro vlastní použití. "Ukrajina pravděpodobně získala nejméně 440 ruských tanků a 650 jiných obrněných vozů. Zabavená vozidla mohou nyní tvořit přes polovinu ukrajinské tankové flotily," napsalo dnes na twitteru britské ministerstvo obrany, které se odvolává na poznatky britské vojenské rozvědky.

"Neschopnost ruských posádek zničit netknuté vybavení před stažením nebo před tím, než se vzdají, ukazuje na nízkou úroveň jejich výcviků nebo válečné morálky," napsalo britské ministerstvo.

Velení ukrajinské armády v pátek ve svém pravidelném hlášení uvedlo, že do Ruskem okupované Doněcké oblasti dorazily posily tvořené 500 mobilizovanými ruskými trestanci. Rusko kromě toho za posledních 24 hodin provedlo na Ukrajině osm raketových a 15 leteckých útoků. Ukrajinské protivzdušné obraně se podařilo zlikvidovat tři střely Ch-22 dlouhého dosahu.

Ofenziva ve dvou směrech

Ukrajinská protiofenziva v Charkovské oblasti na severovýchodě země ani po měsíci úspěšných operací nekulminovala a nyní postupuje do západní části Luhanské oblasti. Ve své poslední analýze ruské invaze na Ukrajinu to uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Britské ministerstvo obrany ve své zprávě konstatuje, že ukrajinské ozbrojené síly 2. října zahájily novou fázi protiofenzivy v Chersonské oblasti na jihu země. Ukrajinský generální štáb ve čtvrteční operační svodce píše, že ruské jednotky zaminovávají infrastrukturní objekty ve městě Enerhodar, kde se nachází také Záporožská jaderná elektrárna.

"Ukrajinské síly se 5. října zmocnily Hrekivky a Makijivky na západě Luhanské oblasti (přibližně 20 kilometrů jihozápadně od města Svatove," píše ISW. "Ruským silám se nepodařilo udržet břehy řek Oskil a Severní Doněc a využít je jako přirozené hranice, aby zabránily ukrajinským jednotkám v pronikání do zranitelných částí Ruskem okupované severovýchodní Ukrajiny," poznamenal institut.

Terén v západní části Luhanské oblasti je podle něj vhodný pro rychlý manévrový způsob boje, který Ukrajinci účinně použili v Charkovské oblasti v září. "A podle otevřených zdrojů nejsou žádné náznaky, že by ruská armáda západ Luhanské oblasti výrazně posílila," dodal ISW, jenž se domnívá, že dvě pokračující ukrajinské protiofenzivy pravděpodobně nutí Kreml upřednostňovat obranu jedné oblasti na úkor druhé, což může zvýšit pravděpodobnost ukrajinského úspěchu v obou.

"Při postupu na jih posunuly ukrajinské jednotky frontovou linii vpřed až o dalších 20 kilometrů," uvádí britské ministerstvo obrany, podle něhož ukrajinské ozbrojené síly dosáhly především úspěchů podél východního břehu řeky Inhulec a západního břehu Dněpru. "Zatím však neohrozily hlavní ruské obranné pozice," píše britský resort obrany. Ruské jednotky se podle něj obvykle stáhly a pro ruské velitele je pravděpodobně jednou z největších obav rostoucí ohrožení území kolem Nové Kachovky. "Poškozený přechod přes Dněpr v této oblasti pro ně zůstává jednou z mála cest pro zásobování sil," píše ministerstvo.

Ukrajinský generální štáb ve své zprávě o vývoji bojů uvedl, že se nepřítel snaží udržet okupovaná území, své úsilí soustředí na to, aby narušil akce ukrajinských sil v některých směrech, a pokračuje ve snaze útočit v oblastech Bachmutu a Avdijivky v Doněcké oblasti.

"Za posledních 24 hodin okupanti podnikli pět raketových, osm leteckých úderů a 65 raketometných útoků," píše velení ukrajinské armády, podle něhož ruské útoky poškodily více než 30 obcí napříč Ukrajinou, včetně měst Bila Cerkva v Kyjevské oblasti nebo Záporoží.

"V důsledku postupného osvobozování dočasně okupovaných území (ukrajinskými) obrannými silami je současně s odchodem jednotek ruských okupačních sil zaznamenán odchod přisluhovačů okupačních úřadů. Podle dostupných informací byl zaznamenán přesun tří autobusů přívrženců okupantů z obce Svatove do Novopskova v Luhanské oblasti," tvrdí ukrajinský generální štáb, podle něhož je obdobná situace v Chersonské oblasti. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu není možné bezprostředně nezávisle ověřit.

Jaderná válka je nepřípustná, říká Rusko

Rusko se dál drží zásady, že jaderná válka je nepřípustná, ale Západ se snaží rozdmýchat debatu o jaderných zbraních, uvedla ve čtvrtek podle agentury TASS mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová. Rusko přitom v minulých týdnech vyhrožovalo použitím jaderných zbraní.

"Rusko je zcela věrné zásadě nepřípustnosti jaderné války. Podobná válka nemůže mít vítěze. Nikdy nesmí být rozpoutána," citovala dnešní vyjádření Zacharovové agentura TASS.

Mluvčí ruské diplomacie zároveň obvinila západní země a jejich média, že se v kontextu "krize kolem Ukrajiny" snaží dostat do centra pozornosti "jaderný narativ" a svalit vinu z jaderné eskalace na Rusko. "Vzniká dojem, že ve Washingtonu a dalších západních metropolích mohou mít zájem na nebezpečné eskalaci situace a snahu připsat vinu za ni naší zemi," prohlásila Zacharovová.

Debatu o použití jaderných zbraní Ruskem rozvířil předminulý týden ruský prezident Vladimir Putin, který při vyhlášení částečné mobilizace obvinil Západ z "jaderného vydírání" a pohrozil použitím svého jaderného arzenálu. K vyhrožování použitím jaderných zbraní ze strany Ruska se přidal také místopředseda ruské bezpečnostní rady a exprezident Dmitrij Medveděv, podle kterého má Rusko právo v nezbytném případě použít jaderné zbraně.

Poradce amerického prezidenta Joea Bidena pro národní bezpečnost Jake Sullivan naopak Moskvu varoval, že Rusko bude čelit katastrofálním následkům, pokud se rozhodne použít jaderné zbraně proti Ukrajině, kde na konci února rozpoutalo válku.