Hlavní obsah

Rusko je v Evropě jen podle mapy, řekl Zelenskyj na summitu v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek prostřednictvím videokonference promluvil k účastníkům první schůzky Evropského politického společenství (EPC) v Praze. Pražský summit je podle něj mimořádnou příležitostí k obnovení míru v Evropě. Český premiér Petr Fiala ocenil Zelenského projev přímo v jednacím sále.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Zelenskyj dále uvedl, že Rusko nyní hodnotově do Evropy nepatří.

„Nejsou tu s námi zástupci Ruska – státu, který geograficky zdánlivě patří do Evropy, ale z hlediska svých hodnot a chování je nejvíce protievropským státem na světě,“ prohlásil Zelenskyj podle přepisu projevu, který jeho úřad zveřejnil na svých stránkách.

Rusko podle Zelenského zabíjí, zastrašuje, vydírá jadernou hrozbou, překresluje hranice a útočí proti civilním cílům. Rusko je podle ukrajinského prezidenta potřeba porazit už na Ukrajině, jinak hrozí, že agrese ohrozí i další země. Poukázal také na neúctu, kterou podle něj ruští představitelé chovají k OSN, když vetují společné deklarace.

Ruská federace v únoru vojensky napadla Ukrajinu a přivlastňuje si její území prostřednictvím zmanipulovaných pseudoreferend.

V Záporoží hoří. Ruská armáda zaútočila na město raketami

Zahraniční

„Všichni oceňujeme pokroky, které Ukrajina dělá v boji s ruským agresorem. Úspěšné ofenzivy jsou toho důkazem a věřím, že se jí bude dařit i nadále. Evropa musí Ukrajině dále pomáhat, aby jí pomohla zvítězit,“ reagoval na projev Zelenského český premiér Petr Fiala.

„Děkuji, drahý Volodymyre, že jste se k nám připojil na první schůzce Evropského politického společenství v Praze. Evropa je s vámi a se statečným ukrajinským lidem,“ napsal na Twitter předseda Evropské rady Charles Michel.

Právě podpora Ukrajině je jedním z cílů setkání evropských státníků v Praze.

Evropa v Praze

Domácí

Schůzky se mimo jiné účastní také ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Ten od setkání očekává impulz k novému pohledu na bezpečnost a na rozvoj a poválečnou obnovu Ukrajiny. V rozhovoru pro Českou televizi také poděkoval Česku za vojenskou a politickou podporu.

Ukrajinského premiéra podle jeho slov v Praze čeká desítka bilaterálních jednání, mnohá z nich o dodávkách zbraní. Šmyhal vyzdvihl jednotu evropských států v postoji vůči „zvěrstvům, která jsou páchána na Ukrajině“.

„Především bych rád poděkoval českému lidu za kolosální podporu Ukrajiny a ukrajinského lidu. Dobře víme, že nasbírali peníze, koupili tank pro Ukrajinu, podporují nás z hlediska sankcí, sankční politiky. Podporují naši snahu stát se členem Evropské unie,“ uvedl Šmyhal. Ocenil také návštěvu premiéra Fialy v Kyjevě. Šéf české vlády do ukrajinské metropole vyrazil po únorovém začátku války mezi prvními.

Reklama

Výběr článků

Načítám