Hlavní obsah

Moskva se rozčiluje nad slovy Zelenského o jaderném útoku na Rusko, která ale neřekl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pátek odsoudil výzvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k preventivnímu úderu na Rusko dříve, než použije jadernou zbraň. Lavrov uvedl, že Zelenskyj volal po jadernému útoku, to ale ukrajinský prezident neřekl.

Foto: Profimedia.cz

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na zářijovém jednání OSN

Článek

„Včera Zelenskyj vyzval své západní pány, aby podnikli preventivní jaderný útok na Rusko. Takto tato postava celému světu předložila další důkaz o hrozbách, které přicházejí od kyjevského režimu, k jejichž neutralizaci byla zahájena speciální vojenská operace,“ řekl Lavrov podle TASSu ve videoprojevu na mezinárodní konferenci Ekologická politika a udržitelný rozvoj.

Podle ruského ministra zahraničních věcí se Washington a jeho spojenci snaží zastrašit mezinárodní společenství a donutit ho, aby bezohledně podporovalo Kyjev. „Znovu varujeme Spojené státy a další sponzory kyjevského režimu, aby se hlouběji neangažovali v situaci jako jedna strana konfliktu,“ prohlásil čím dál izolovanější šéf ruské diplomacie.

Lavrov zdůraznil, že ruská vojenská doktrína a s ní spojené jaderné odstrašování se nemění: „Pokusy Washingtonu a jeho vazalů překroutit tuto realitu, překroutit naši pozici mají za cíl zastrašit mezinárodní společenství, donutit jeho zdravě myslící část následovat neúspěšný kurz bezohledné podpory Kyjeva ve všech jeho avantýrách.“

Nebezpečí nasazení ruských jaderných zbraní ovšem způsobila sama Moskva poté, co anektovala obsazená ukrajinská území. Tím pádem se boje přenesly na domnělé území Ruské federace.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že údajné Zelenského výroky jsou „výzvou k zahájení třetí světové války“. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová pak označila ukrajinského prezidenta rovnou za monstrum: „Západ zažíhá jadernou válku. Každý člověk na planetě si musí uvědomit, že Zelenskyj, tato loutka napumpovaná zbraněmi, se změnila v monstrum, jehož ruce by mohly zničit planetu.“

Překroucená Zelenského vyjádření

Ukrajinský prezident ovšem o žádných preventivních jaderných útocích na Rusko nemluvil.

Ve svém projevu doslova řekl: „Co by mělo dělat NATO? Eliminovat možnost, že Rusko použije jaderné zbraně. Opět apeluji na mezinárodní společenství, jako jsem to dělal před 24. únorem. Preventivní údery, aby poznali, co se jim stane, když použijí jaderné zbraně, a že není jiná cesta.“

Podle něj by neměl Západ čekat, až Rusko k jaderným zbraním sáhne. „Zvažte způsob, jakým používáte tlak. NATO by mělo znovu zvážit pořadí uplatnění tlaku.“

O použití jaderných zbraní proti Rusku neřekl Zelenskyj vůbec nic. I většina analytiků se domnívá, že by na případné použití ruské taktické jaderné zbraně na Ukrajině Západ reagoval konvenčními zbraněmi.

Až v noci na pátek americký prezident Joe Biden varoval, že nasazení nukleárního arzenálu ze strany Ruska by zřejmě rozpoutalo jaderný armageddon.

Putin o použití jaderné zbraně nežertuje, řekl Biden

Zahraniční

Samotná výzva k preventivním úderům na území Ruska, byť nejaderným, však vyvolala pozdvižení i na Západě, který za žádnou cenu nechce, aby se válka přenesla na území Ruska a přerostla v ještě větší konflikt. Anexe okupovaných území situaci v tomto ohledu vyhrotila.

Mluvčí ukrajinského prezidenta Serhij Nykyforov se snažil vyjádření Zelenského mírnit. Podle něj bylo špatně pochopeno a prezident mluvil o době před začátkem války a preventivními opatřeními byly tehdy myšleny sankce.

Reklama

Výběr článků

Načítám