Hlavní obsah

Rusko sesadilo dalšího armádního velitele

– Moskva

Rusko, které čelí rozsáhlé protiofenzivě na Ukrajině, sesadilo dalšího vysokého vojenského velitele. Tentokrát jde o velitele Východního vojenského okruhu, generála Alexandra Čajka. Dřívější informace potvrdil server RBK, který vychází z dat veřejně přístupných armádních registrů.

Foto: ČTK/AP

Ruský voják v okupovaném Chersonu

Článek

Východní vojenský okruh podle RBK nově vede generál Rustam Muradov, který bojoval v Čečensku, velel ruskému kontingentu v Náhorním Karabachu a od února figuruje na sankčním seznamu EU. Kreml ani ministerstvo obrany se k personálním změnám nevyjádřilo, Muradovovi ale ke jmenování blahopřál gubernátor domovského Dagestánu, napsala agentura Reuters.

Na Sibiři zmizelo milion a půl uniforem

Válka na Ukrajině

V pondělí server RBK uvedl, že se oficiálně potvrdilo i jmenování nového velitele Západního vojenského okruhu. Krátce poté, co ukrajinská armáda dobyla strategicky položené město Lyman, musel funkci opustit dosavadní velitel, generál Alexandr Žuravljov.

Ruské ministerstvo obrany zbavilo funkce také náměstka Dmitrije Bulgakova, který zodpovídal za armádní logistiku. Stalo se tak krátce po zahájení ruské mobilizace a po zprávách, že má Moskva problémy se zásobováním vojsk válčících na Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám