Hlavní obsah

Rozhodčí nezasáhl, čeká se na zprávu delegáta. Disciplinárka se bude zabývat rasismem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Soutěžní víkend poznamenala velká kaňka. Disciplinární komise LFA na svém nejbližším řádném zasedání tento čtvrtek prošetří rasistické projevy na adresu teplického hráče Abdallaha Gninga v utkání 11. kola Fortuna ligy ze strany dosud neznámých osob z řad příznivců FC Hradec Králové na stadionu v Mladé Boleslavi. Hlavní rozhodčí Ladislav Szikszay zápas kvůli těmto projevům nepřerušil a ani je neuvedl do zápisu o utkání. Čeká se teď na zprávu delegáta.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Abdallah Gning z Teplic si od fanoušků Hradce Králové vyslechl své…

Článek

Senegalský útočník Abdallah Gning si v azylu Votroků od fanoušků Hradce Králové vyslechl své.

„Gratulace Hradci k výhře, ale takovou míru rasismu jsem na stadionu dlouho nezažil. Nadávky typu negře, čmoude, běž jíst banány na zápase, kde je cca 500 lidí, vše je vidět a slyšet i ze hřiště… Klub či pořadatel nic neřeší. Ostudný," kritizoval teplický záložník Tomáš Kučera na svém twitterovém profilu.

Jeho verzi na sociálních sítích potvrdili další lidé, kteří byli na stadionu přítomni.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Abdallah Gning z Teplic a Jakub Kučera z Hradce Králové.

Hlasatel diváky marně vyzýval, aby fandili slušně. Rozhodčí Ladislav Szikszay, který kvůli projevům rasismu může přerušit utkání a požádat pořadatele o nápravu, však nereagoval.

„Ligová fotbalová asociace rasistické projevy zaznamenala. Vedení ligy takové chování jednoznačně odsuzuje a vymezuje se proti němu,“ zdůrazňuje řídící orgán soutěže.

„Pevně věříme, že se jednalo o ojedinělý projev jedinců, což však nijak nesnižuje vážnost situace. Takové osoby na ligových stadionech rozhodně nemají své místo. Případem se zcela jistě bude zabývat a řádně ho prošetří Disciplinární komise LFA na svém nejbližším řádném zasedání tento čtvrtek,“ dodává LFA.

Také FC Hradec Králové jakékoliv rasistické projevy zcela odsuzuje a distancuje se od nich i od kohokoliv, kdo by se k nim uchýlil. Na druhou stranu ovšem zpochybňuje, zda k urážkám na Gningovu adresu došlo.

„Nyní vyčkáme, zda delegát utkání v zápase takové projevy shledal. V průběhu duelu byli fanoušci hlasatelem v Lokotrans Aréně vyzváni, aby fandili slušně, nicméně to nebylo na popud informace o rasismu. Další kompetence byly v pravomocích hlavního arbitra a hlavního pořadatele. Rozhodčí na hrací ploše žádné takové chování v průběhu střetnutí nezaznamenal a ani ho nepřerušil,“ poukazují Votroci ve svém stanovisku.

Jelikož rozhodčí Ladislav Szikszay nereagoval, klíčovými postavami případu tak zůstávají Jan Král, delegát FAČR, a technický delegát Martin Hrinko.