Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Věda

Lidstvo poprvé pohnulo vesmírným objektem. NASA úspěšne vychýlila dráhu planetky

Planetka Didymos. foto: Reuters

Americká vesmírná agentura NASA slaví úspěch v historické misi planetární obrany. Nárazem sondy DART vychýlila z kurzu Dimorphos, měsíc planetky Didymos, která se nachází zhruba 11 milionů kilometrů od Země. Dobu jeho oběhu kolem planetky po nárazu ze 27. září zkrátila o 32 minut.
  22:07

Cílem mise DART je připravit se na odvrácení možné civilizační hrozby, kterou by mohla představovat podobná planetka mířící k planetě Zemi. Na analýze fotometrických dat po nárazu se podíleli i čeští vědci vedení astronomem Petrem Pravcem z observatoře v Ondřejově, kteří v roce 2003 Dimorphos odhalili. Dvojplanetka Dimorphos a Didymos pro planetu Zemi nepředstavovaly hrozbu.

„Bylo by ohromným úspěchem, kdyby se podařilo zkrátit dobu oběhu o deset minut. Podařilo se to ale o dvaatřicet. Jde o zlomový moment pro planetární obranu i celé lidstvo. DART je výsledkem mezinárodních snah a je odpovědností nás všech bránit naši planetu. Je jediná, kterou máme,“ řekl úvodem dnešní konference ředitel NASA Bill Nelson.

Za rok srážce planetky se Zemí nezabráníme, musíme ji najít včas, říká český vědec ve službách NASA

Dimorphos kolem své planetky před nárazem sondy o rychlosti přes 22.500 kilometrů v hodině obíhal jednou za 11 hodin a 55 minut. Vědci v uplynulých dvou týdnech díky pozorování teleskopy a následnou analýzou dat potvrdili, že doba oběhu je nyní o 32 minut kratší a pouhou kinetickou silou se tedy podařilo změnit trajektorii planetky.

Sonda DART (Double Asteroid Redirection Test) odstartovala loni v listopadu v rámci projektu za 325 milionů dolarů.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!