Český Flowbox se stal evropským startupem roku. Pomáhá s úsporou energií

V celoevropském finále startupové akce Disraptors Summit zvítězil nad konkurenty z devíti zemí český Flowbox. Cenu diváků získal tuzemský GoodAccess.

Iva BrejlováIva Brejlová

flowbox

Foto: Disraptors

V soutěži Disraptors zvítězil český startup Flowbox

0Zobrazit komentáře

Zabývá se úsporou energií v budovách, software ovšem umí nejen monitorovat, ale také kontrolovat a optimalizovat spotřebu energií tím, že propojuje jejich řízení do jediného místa. A má zajímavé výsledky – díky získaným datům lze snížit spotřebu elektřiny zhruba o třetinu, spotřeba vody a tepla pak může klesnout víc než o polovinu. Český projekt Flowbox zaujal porotu už v regionálním kole události Disraptors Summitu a aktuálně ho odborníci vyhlásili rovnou nejlepším startupem celé Evropy.

„Evropa je v energetické krizi, zároveň se snaží snížit svou uhlíkovou stopu a máme za to, že technologie, která tak markantním způsobem snižuje energetickou náročnost budov, může mít ve výsledku podstatně výraznější dopad než mediálně vděčné elektromobily,“ říká Václav Pavlečka z venture kapitálového fondu Czech Founders, který se ujal role předsedy poroty. Flowbox uvádí, že jeho řešení ve výsledku snižuje emise oxidu uhličitého až o 70 procent.

Nejde ale jen o životní prostředí, projekt je podle odborníků velmi zajímavý i z byznysového hlediska. Flowbox je na masivním trhu, který prostě potřebuje změnu. Produkt vznikal řadu let a je dostatečně robustní. Výzva, před kterou projekt stojí, je dokázat, že prodávat Flowbox jako ‚krabicový produkt‘ je škálovatelné,“ dodává Pavlečka.

Flowbox jen o den dřív zvítězil v regionálním kole pro oblast Visegrádské čtyřky. V tom se o první příčku utkalo deset startupů, které analytici Disraptors Summitu vybrali z několika set doručených přihlášek z Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. V celoevropském finále bojovaly o vítězství mladé projekty z devíti zemí.

Divácky nejúspěšnějším startupem se stal také český GoodAccess, který se do evropského finále probojoval coby vítěz startupové soutěže Ynovate. Vytváří kyberbezpečnostní software navržený zejména pro menší podniky. Řešení reaguje na současný svět postavený na vzdálené spolupráci a cloudových řešeních a sází na co největší jednoduchost a uživatelskou přívětivost.

Z devíti finalistů porotu zaujal ještě švýcarský projekt Keego, který chce nahradit plastové sportovní lahve takovými, které budou udržitelné a zdravotně nezávadné. Patentované řešení vrství materiály. Vnitřek lahve tvoří titanová vrstva a vnější stranu plast, takže si lahev mimo jiné zachovává pružnost. Nijak neovlivňuje chuť nápoje, neuvolňuje do něj mikroplasty a je odolná. Porota ocenila potenciál projektu zejména pro andělské investory.

Nejúspěšnější startup dostává od organizátorů soutěže nabídku investice ve výši půl milionu dolarů. Současně získává vstupenku do světového finále v Silicon Valley, kde může zazářit před světovými investory. V uplynulých ročnících se na nejvyšších příčkách opakovaně umisťovaly české a slovenské projekty a loni celou soutěž ovládl tuzemský projekt Tatum.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym