Založ si blog

Zemiakové pochúťky – Chamula (zemiaková fučka)

Môj receptár obsahuje jedla jednoduché a lacné, ale tiež pokrmy na bohatší stôl, aby som vyhovela potrebám, čo najširšiemu okruhu záujemcov.

Keďže sa zemiaky práve vyberajú a uskladňujú začínam receptami, na ktoré potrebujeme hlavne zemiaky. 

Zemiaky, ktoré zaraďujeme k zelenine dodávajú organizmu potrebnú energetickú hodnotu. Navyše sú takou surovinou, že pri ich úprave si môže každý uplatniť svoju kreativitu a fantáziu. Staré ľudové názvy, ako krumple, grule, zemáky, bobale, švábky, erteple, bandúrky, kartofle…, hovoria o tom, že zemiaky boli odpradávna vo veľkej obľube našich predkov. Niektoré názvy sa v jednotlivých regiónoch Slovenska používajú dodnes. Pod Poľanou sa im hovorilo krumple.

Ako na to?

Potrebujeme: 600 g zemiakov, 300 g jemných jačmenných krúpov, 2 cibule, soľ,  50 g  masla (bravčovej masti)  a 30 g hladkej múky.

Postup: zemiaky očistíme, umyjeme, nakrájame na hrubšie plátky a dáme variť do vriacej osolenej vody. Keď sa začnú zemiaky rozvárať, vodu scedíme, ale necháme si z nej cca polovicu. Zemiaky roztlačíme, pridáme krúpky, ktoré sme varili osobitne. Zemiaky a krúpky spolu premiešame, zaprášime múkou, podlejeme vodou, v ktorej sa varili zemiaky, vymiešame a za stáleho miešania chvíľu povaríme, až kým voda z kaše nevyfučí (preto fučka). Chamulu – fučku rozdelíme na taniere, urobíme priehlbinku, do ktorej vložíme opraženú cibuľu spolu s maslom. Môžeme ju podávať ako prílohu, ale tiež ako hlavné jedlo s kyslým mliekom, prípadne so zakysánkou.

Užitočná rada:

Ako pripravujeme cibuľku? Nakrájame ju na mesiačky, obalíme  v hladkej múke a prudko opečieme na masle  alebo na bravčovej masti.. Cibuľka je potom chrumkavá a získa peknú farbu.                                 

Dobrú chuť s chutnou chamulou –  fučkou!

Obrázky zemiakového jedla a úprava: autorka blogu

Víno pije, vodu káže alebo Reči sa hovoria, chlieb sa je…

20.04.2024

Začala som slovenskými prísloviami, pokračovať by som chcela generačnými problémami. Mám pocit, akoby sa pomyslené generačné nožnice roztvárali stále viac a viac. Nechápem autorov niektorých internetových, zvukových a printových príspevkov, ktorí neváhajú prilievať „olej do ohňa“. Iste, nič nie je biele, ani čierne, ale zovšeobecňovať problémy [...]

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

ocenenie, prezidentka, Andrej Matišák

Prezidentka ocenila redaktora Pravdy. Čaputová odovzdala Matišákovi medailu súvisiacu s výročím vstupu do NATO a EÚ

30.04.2024 16:35

Prezidentka Slovenskej republiky sa poďakovala 28 osobnostiam za ich prínos v kontexte členstva štátu v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii.

parlament, fico

Nájde sa 90 poslancov? Gašpar zhodu pri ústavných sudcoch neočakáva. Opozícia hovorí, že sa čaká na Ficove rozhodnutie

30.04.2024 16:30

Zástupcovia opozície hovoria o obštrukcii a o tom, že koalícia čaká, či bude sa bude chcieť uchádzať o post aj Robert Fico.

France Macron

Uvidia Parížania Macrona plávať v rieke? Minister spravodlivosti sa nepridá, lebo mu prekáža teplota vody

30.04.2024 15:00

Od leta 2025 umožnia ľuďom zaplávať si v Seine, v ktorej platí zákaz kúpania už od roku 1923. Pozdĺž troch úsekov rieky budú mať k dispozícii šatne i sprchy.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 229093x
Priemerná čítanosť článkov: 1833x

Autor blogu