Hlavní obsah

Rusko chce záporožskou elektrárnu převést na ruské palivo

– Moskva

Jakmile Záporožská jaderná elektrárna vyčerpá své zásoby, převede se na ruské jaderné palivo, napsala agentura Interfax s odvoláním na generálního ředitele Rosatomu Alexeje Lichačova.

Foto: Profimedia.cz

Záporožská jaderná elektrárna

Článek

„Samozřejmě,“ odpověděl Lichačov na otázku, zda se plánuje převod elektrárny na ruské palivo. Neupřesnil, kdy se záměr uskuteční. „Je to čistě technologická otázka, ne politická,“ řekl šéf Rosatomu. „Vyrábíme nejlepší palivo pro reaktor VVER,“ zdůraznil Lichačov.

„Palivo, které je v provozu, bude vyčerpáno. (…) Naše bude použito v budoucnu,“ citovala agentura TASS poradce generálního ředitele Rosenergoatomu Renata Karčau. Rosenergoatom je součástí energetické divize Rosatomu.

Až dosud několik bloků elektrárny pracovalo na palivu amerického Westinghouse. Ruský prezident Vladimir Putin minulý týden nařídil vládě převést elektrárnu do ruského vlastnictví. Západ ji nadále považuje za ukrajinský majetek.

Záporožská jaderná elektrárna je po ostřelování plně odpojena od sítě

Válka na Ukrajině

Ruské síly areál obsadily na začátku března, provoz stále zajišťují Ukrajinci. Kvůli ostřelování, z něhož se vzájemně obviňují obě strany konfliktu, byla 8. října jaderná elektrárna odpojena od energetického systému.

Jaderná elektrárna v Záporoží je největší elektrárnou v Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám